Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Telia river kopparnätet

Print Friendly, PDF & Email

Telia har under veckan ryckt upp telefonstolparna med rötterna i Långvindsbruk. Telia avvecklade telestation Långvind och därmed det fasta telefonnätet i Långvind den 30 september 2011. Det skedde utan att alla abonnenter blivit informerade.

Nu sätter Telia definitivt punkt för en epok i Långvindsbruk med fast telefoni och karaktäristiska telefonledningar mellan impregnerade trästolpar. Telefonstolparna ligger nu i prydliga buntar längs vägen till Långvindsbruk. Det återstår några få stolpar längs bruksgatan. De sista resterna av det gamla ledningsnätet ska bort nästa vecka.

Telia har slutit avtal med ett Sundsvallsföretag, Bröderna Lundbergs gräv AB, om att montera ner ledningsnätet i bland annat Långvind. Bröderna Lundbergs gräv ska efter Långvind fortsätta med att riva upp stolpar och plocka ner telefonledningar i andra glesbygdsområden i Hälsingland och Gästrikland. Arbetet började för två veckor sedan och kommer att pågå i cirka två år.

Långvind.com har i en serie artiklar berättat om Telias nedmontering av fasta telenätet – och ovilja att ersätta alla abonnenter med fungerande trådlösa alternativ. Den första artikeln kom sedan Kungsgården Långvind den 1 oktober 2011 upptäckte att telefonen inte längre fungerade.

– Vi har fortfarande inte fått en fungerande ersättning. Vårt företag, Kungsgården Långvind, och vi som privatpersoner, är efter ett och ett halvt år utan den mobila telefonilösning som Telia utlovat. Vi har fått söka andra lösningar, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Långvind.com har skrivit om Telias agerande i Långvindsbruk och på Hälsingekusten i 17 artiklar sedan Telia klippte telefonledningen i Långvindsbruk: Telia fortsätter riva (13 januari 2013), Telia backar på Oxskär (12 september 2012), Telia klipper till – igen (7 september 2012),  Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv