Stillsam allhelgonasamling

Alla helgons dag blev en stilla samling till minne av släkt och vänner, som inte längre är i livet, på många platser på Hälsingekusten. I Långvindsbruk öppnade kapellet sin port och tog emot människor. De kom dit för att tända ljus för nära och kära, sätta sig ner i kyrkbänken och lyssna på musik eller njuta av kapellet stillhet med tända ljus, sprakande brasa och musik ur högtalarna. Kapellet höll öppet mellan klockan 14 och 19 i dag.

12186629_1159925177368341_2644033413436857931_oUtanför kapellet tände folk gravljus, cirka tio ljus längs långsidan mot vägen och kortsidorna.

– Vi är glada att kunna öppna kapellet för enskild andakt och ljuständning, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Alla helgons dag har blivit en högtid som kommit för att stanna i Långvindsbruk. Det började med spontan ljuständning på kapellets södra sida för drygt tio år sedan. Ljus, lyktor och marschaller lyste upp ytterväggen på alla helgons dag. I dag för två år sedan började kapellföreningen följa upp detta med en öppen kyrka, stillsam musik, ett stort kopparkärl med ljus framför altaret, brasa i kaminen och möjlighet till enskild andakt.

Långvinds kapell är en synnerligen levande kyrka från midsommar till och med augusti, men en musikgudstjänst per vecka. Med undantag för julotta på annandag jul, har kapellet gått i vinterdvala under höst, vinter och vår.

Nu finns en ny tradition, som bryter vintervilan: en samling i kapellet på alla helgons dag, lördagen som infaller i månadsskiftet oktober-november. Förhoppningsvis blir det också en lovsångsgudstjänst på påskafton, när den går över i påskdag; den är dock beroende av att Enånger-Njutångers församling säger ja.

Text och foto:
Jörgen Bengtson