Ljuständning
i Långvinds kapell

Traditionen att tända ljus för nära och kära, som inte lägre är i livet, lever i Långvind. Alla helgons dag – i morgon – står Långvinds kapell öppet för enskild andakt och ljuständning. Det går också bra att tända gravljus eller andra ljus utanför, på kapellets södra sida, vilket är en tradition sedan cirka 20 år.

Traditionen att öppna kapellet under allhelgonahelgen och bjuda in till ljuständning, både i och utanför kapellet, började 2013. I år är alla välkomna mellan klockan 11 och 18 på lördag.

Allhelgonatid har för många blivit Haloween. Historiskt är det dock helgen, då vi mer än andra tider på året besöker gravar, tänder ljus och tänker på dem som stått oss nära, men som inte längre är i livet.

– Vi välkomnar till enskild andakt och en fin kristen tradition, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Många kyrkor har gudstjänst på alla helgons dag; kyrkogårdarna lyser upp av tända gravljus. Trots att Långvinds kapell saknar gravar och kyrkogård, finns här alltså möjlighet att tända ljus. Traditionen att tända ljus på kapellet södra sida började runt millenieskiftet.

– Vi erbjuder alla som kommer hit att tända ljus, både inomhus och utomhus, ett minnets ljus, ett tacksamhetens ljus och ett saknadens ljus. Ljuset säger något som ord och tankar inte räcker till för, säger Pärlennart Larsson.

I kapellet kommer det att finnas en stort kopparkärl med ljus.

Långvind.com har skrivit om denna tradition tidigare: Alla helgons dag på sjätte året i Långvind (1 november 2018), Alla helgon även i Långvind (2 november 2017), Nära och kära på alla helgons dag (5 november 2016), Stillsam allhelgonasamling (31 oktober 2015), Allhelgona i ljus (26 oktober 2015), Allhelgona redan tradition (2 oktober 2015), Långvind firar allhelgona (28 oktober 2014), Välbesökt Långvindskapell (25 september 2014), Ljustradition i Långvinds kapell (3 november 2013), Allhelgonasamling i Långvind (2 november 2013), Välbesökt Långvindskapell (21 september 2013) och Lyckad kapellavslutning (1 september 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson