Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Nära och kära
på alla helgons dag

Print Friendly, PDF & Email

Alla helgons dag är mer än någon annan dag en dag då vi kommer ihåg nära och kära, som inte längre är i livet. Långvinds kapell tog för några år sedan upp traditionen att bjuda in till att minnas släkt och vänner, som inte längre är med oss.

langvinds-kapell-exterior-allhelgona-2016Utanför kapellet tände folk gravljus. Inne i kapellet fanns ett stort sandkar, där besökare tände ljus.

– Vi är glada att kunna öppna kapellet för enskild andakt och ljuständning. Det är en tradition som växer sig allt starkare och som vi i Långvind sedan några år är en del av, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Alla helgons dag har blivit en högtid som kommit för att stanna i Långvindsbruk. Det började med spontan ljuständning på kapellets södra sida för drygt tio år sedan. Ljus, lyktor och marschaller lyste upp ytterväggen på alla helgons dag. I dag för tre år sedan började kapellföreningen följa upp detta med en öppen kyrka, ett stort kopparkärl med ljus framför altaret och möjlighet till enskild andakt.

Långvinds kapell är en synnerligen levande kyrka från midsommar till och med augusti, men en musikgudstjänst varje vecka. Med undantag för julotta på annandag jul, har kapellet gått i vinterdvala under höst, vinter och vår.

Nu finns en ny tradition, som bryter vintervilan: en samling i kapellet på alla helgons dag, lördagen som infaller i månadsskiftet oktober-november. Förhoppningsvis blir det också en lovsångsgudstjänst på påskafton, när den går över i påskdag; den är dock beroende av att Enånger-Njutångers församling säger ja.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv