Allhelgona i ljus

Allhelgonahelgen är helgen då vi mer än andra tider på året besöker gravar, tänder ljus och tänker på nära och kära som inte längre är i livet. Så och i Långvind, trots att brukskapellet saknar kyrkogård.

Sedan två år håller Långvinds kapell öppet på alla helgons dag, i år längre än tidigare. På lördag är alla välkomna mellan klockan 14 och 19. Liksom tidigare år möter kapellet besökaren med tända ljus, stillsam musik och tid för enskild andakt. På kapellets södra sida är folk välkomna att tända gravljus till minne av avlidna.

– Vi välkomnar till enskild andakt och en fin kristen tradition, som också uppmärksammas i Långvind, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Langvinds kapell alla helgons dag

Många kyrkor har gudstjänst på alla helgons dag; kyrkogårdarna lyser upp av tända gravljus. Sedan många år tillbaka har människor spontant tänt ljus på södra sidan av Långvinds kapell. På alla helgons dag 2013 började kapellföreningen följa upp detta med en öppen kyrka, musik, ett stort kopparkärl med ljus framför altaret (bilden), brasa i kaminen och möjlighet till enskild andakt.

– Ett minnets ljus, ett tacksamhetens ljus och ett saknadens ljus – ingen vet utom den som tänder sitt ljus, och kanske inte alltid hon eller han heller. Ljuset säger något som ord och tankar inte räcker till för, säger Pärlennart Larsson.

text och foto:
Jörgen Bengtson