Välbesökt Långvindskapell

Långvind har ett välbesökt litet kapell. Långvinds kapellförening kan summera ännu en framgångsrik sommarsäsong, med många besökare och till hösten fortsatt firande av Alla helgons dag.

Under sommaren lever Långvinds kapell upp, med musikgudstjänster, vigslar och dop, i år elva gudstjänster, tre vigslar och ett dop.

– Kapellet har varit välbesökt, men vi hade kunnat ha fler vigslar om Bränneriet haft arrendator på plats tidigare, säger kapellföreningens ordförande Pärlennart Larsson, när han summerar årets verksamhet för Långvind.com.

Antalet besökare i kapellet över tiden, från cirka 1 900 år 2012 till cirka 2 850 år 2013 och cirka 2 600 i år. En förklaring till ökningen från 2012 är att Kungsgården Långvind kraftigt har ökat antalet övernattande gäster juni–augusti och genomfört fler bruksvandringar än tidigare. Långvinds herrgård har också haft helgöppet i juli under de senaste två somrarna. Aktiviteter hos andra aktörer i Långvindsbruk ger draghjälp åt kapellet – då hittar flera dit.

– Jämfört med 2013 hade vi färre större bröllop och dop 2014. Antalet besökare på gudstjänsterna är oförändrat, säger Pärlennart Larsson.

En nyhet 2013, som kommit för att stanna, är en samling på Alla helgons dag. Det finns en gryende tradition denna dag i Långvind, att tända ljus och marschaller utanför kapellets södra sida. Önskemålet från flera kyrkobesökare, att kapellet ska öppna porten och ha en samling den dagen, blev förra året verklighet.

– Den nya traditionen på Alla helgons dag är bra. Vi kommer att ha öppet för enskild andakt, säger Pärlennart Larsson.

Kapellet kommer att hålla öppet lördagen den 1 november. Det blir tända ljus i ett stort kopparkärl med sand, ljus till försäljning och musik som flödar i kyrkorummet. Det blir inget gudstjänst men ett öppet kapell, som ger besökare möjlighet till reflektion och enskild andakt.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 18 oktober 2014