Rekordmånga i Långvindskapellet

Långvinds kapellförening kan summera ännu en framgångsrik sommarsäsong, med rekordmånga besökare och en nyhet till Alla helgons dag.

Under sommaren lever Långvinds kapell upp, med musikgudstjänster, vigslar och dop, i år elva gudstjänster, två vigslar och ett dop.

– Kapellet har varit välbesökt i sommar, säger Pärlennart Larsson, när han summerar årets verksamhet för Långvind.com.

Sannolikt är det besöksrekord. Antalet besökare i kapellet har ökat kraftigt, från cirka 1 900 förra året till cirka 2 850 i år. En förklaring till den stora ökningen är att Kungsgården Långvind haft mer än en fördubbling av antalet övernattande gäster och mängder av aktiviteter samt naturligtvis att Café Bränneriet varit öppet en andra sommar efter två tidigare stängda säsonger. Aktiviteter hos andra aktörer i Långvindsbruk ger draghjälp åt kapellet – då hittar flera dit.

Vigslarna har däremot minskat. Vad det beror på vet inte Pärlennart Larsson.

Årets enda dop har ännu inte inträffat, utan är planerat till oktober.

Kyrkoåret i Långvind fick för några år sedan en ny tradition med påskaftonsmässa. Den har kommit för att stanna.

En nyhet i år blir någon form av samling på Alla helgons dag. Det finns en gryende tradition i Långvind denna dag, att tända ljus och marschaller utanför kapellets södra sida. Önskemål finns från flera kyrkobesökare att kapellet ska öppna porten och ha en samling i kapellet den dagen, blir i år verklighet.

Kapellet kommer att hålla öppet lördagen den 2 november, ha tända ljus i ett stort kopparkärl med sand, ha ljus till försäljning och musik som flödar i kyrkorummet. Det blir inget gudstjänst men ett öppet kapell, som ger besökare möjlighet till reflektion.

Jörgen Bengtson