Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

”Vi har aldrig
haft så många”

Print Friendly, PDF & Email

– Vi har aldrig haft så många på alla helgons dag i Långvinds kapell. Det var många som besökte kapellet för enskild andakt och ljuständning och rekordmånga som tände ljus utanför kapellet, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Traditionen att besöka gravar och tända ljus för att hedra nära och kära, som inte längre är i livet, är gammal. Traditionen har spridit sig till kyrkor och kapell, som öppnar för ljuständning både i och utanför kyrkan.

Långvinds kapell har haft traditionen med tända ljus utanför kapellet i cirka 20 år. Kapellet har stått öppet för enskild andakt och ljuständning sedan 2013, i år mellan klockan 11 och 18 på lördagen.

Tillströmningen var stor. När Långvind.com besökte kapellet vid skymningen och gick därifrån, kom flera bilar till kapellet. Pärlennart Larsson räknade något senare till flera sällskap i och utanför kapellet.

– Vi har aldrig haft så många på alla helgons dag. Vi märkte också på ljusen i järnkitteln framför altaret, att det varit många besökare, säger han till Långvind.com.

Ljusen utomhus var grupperade dels på södra sidan i hörnet vid vapenhuset, dels vid koret. Totalt räknade vi på söndagen till drygt tio ljus. Tidigare år har det varit tre-fyra ljus på södra sidan.

Många kyrkor har gudstjänst på alla helgons dag och kyrkogårdar som lyser upp av tända gravljus. Långvinds kapell har varken det ena eller andra. Ändå har det blivit en stark tradition att tända ljus både utanför och i kapellet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv