Lyckad kapellavslutning

På lördagskvällen tog Långvinds kapell avsked av sommaren, med många närvarande och en stämningsfull avslutning.

– Kapellet var fullt. Det kom över 50 personer, berättar Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, för Långvind.com.

Under sommaren lever Långvinds kapell upp, med musikgudstjänster, vigslar och dop. Nu kan kapellföreningen i Långvindsbruk summera ännu en framgångsrik säsong.

Till årets verksamhet brukar kapellföreningen också räkna in föregående års julotta, så med den och påskaftonsmässan blev det elva gudstjänster i år.

– Många nya besökare har hittat till kapellet och Långvind i sommar, säger Pärlennart Larsson och summerar därmed årets verksamhet för Långvind.com.

Besökssiffrorna är inte klara än. Kapellföreningen brukar summera dem mot slutet av september. Men en hel del tyder på att siffrorna har ökat i år, eftersom Kungsgården Långvind hittills i år haft 136 procent fler övernattande gäster än samma period förra året och Långvinds herrgård har haft öppet för visningar under juli månad. Totalt sett har det heller aldrig varit så många aktiviteter en sommar i Långvindsbruk. Aktiviteter hos andra aktörer i Långvindsbruk ger draghjälp åt kapellet, med följden att flera hittar dit.

Som det ser ut i dag finns ingen planerad sammankomst mellan ljusgudstjänsten 31 augusti och julottan 26 december.

Det finns dock en gryende tradition i Långvind på alla helgons dag – att tända ljus och marschaller utanför kapellets södra sida. Det finns önskemål från flera kyrkobesökare att kapellet ska öppna porten och ha en samling i kapellet den dagen. Församlingen är väl medveten om önskemålet, men har än så länge inte velat bistå med präst och musiker.

Pärlennart Larsson bekräftar att föreningen tittar på möjligheten att införa en sammankomst på alla helgons dag.

Jörgen Bengtson