Farväl till sommaren – ja till te

Lyskvällen är på Hälsingekusten ett farväl till sommaren och ”välkommen höst”. På Kungsgården Långvind var huset fullt av eftermiddagstegäster.

Sista lördagen i augusti är sedan många år på Hälsingekusten lyskväll, då man tänder ljus vid stugor och vatten. På kusten lyser ljusen mot vattnen i sensommarkvällen varhelst det finns människor. På Kungsgården Långvind välkomnade man hösten med te och varma scones.

Femtiosju mer eller mindre stora anglofiler kom till årspremiären för Kungsgården Långvinds Afternoon tea. De åt scones i stora mängder, brädde på tio olika marmelader, sylter och clotted cream, mumsade snittar så till en grad att de tog slut under andra sittningen, smakade på kakor av olika slag och njöt naturligtvis av goda teer och äkta engelsk cider.

– Mycket gott och otroligt mysigt och trevligt bemötande, säger Susann Westling, som var på Afternoon tea på Kungsgården Långvind för första gången.

En som fick slita i köket var Agneta Bengtson, som bakade 288 scones och massor av sandwichar och kakor.

– Det var jobbigt men roligt. När vi summerade dagen, visade det sig att vi hade sålt mer per gäst än vid någon av våra tidigare Afternoon tea-tillställningar. Det är roligt när gästerna uppskattar vad vi erbjuder, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Afternoon tea – även kallad low tea efter det soffbord man satt vid när man intog te med scones och andra tillbehör – är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat. Vanligen intar man eftermiddagsteet mellan klockan 14 och 17, som Kungsgården Långvind låter vara mellan 13 och 18, för att ge tid åt alla te- och sconesälskare att njuta av denna måltid.

Vanan att inta en temåltid uppstod i den engelska högreståndsmiljön i början av 1800-talet. Hertiginnan Anna av Bedford introducerade afternoon tea 1840. Den blev sedan en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar och bakverk. Traditionen spred sig till stora delar av världen under den engelska kolonial- och sjöfararepoken.

– Vi ser framför oss hur engelska sjöbefäl på segelfartygens tid – då engelska fartyg trafikerade Enånger, Hudiksvall och Söderhamn – dukade upp afternoon tea, när de ankrade upp efter en lång seglats. Nu har vi fört i land traditionen och räknar med att fortsätta med afternoon tea på Kungsgården, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Kungsgården Långvind startade denna tradition i Långvind och på Hälsingekusten 2011. I år blir det ytterligare tre lördagar med klassiskt engelskt eftermiddagste på Kungsgården Långvind: 7, 14 och 21 september klockan 13–18.

För den som vill njuta av teets historia, finns fördjupande artiklar på Långvind.com: Afternoon-tea-historiaTefaktaTehistoria i korthet, Tehistoria i Sverige, Tehistoria år för årAfternoon tea i London och Väl valda ord om te.

Jörgen Bengtson