Bruksvandringar
för femtonde året

Femton år! Det firar bruksvandringarna i Långvind sommaren 2024. Natur- och kulturvandringarna i den gamla bruksmiljön fortsätter på lördagar. Det gör det lätt att kombinera en bruksvandring med besök i brukskapellet och Musik i sommarkväll. Bruksvandringen avslutas med dryck och smörgås, så besökaren sedan kan vandra vidare med något i magen till kapellet.

Lördagen den 29 juni börjar årets natur- och kulturvandringar i Långvinds bruk, som är sex till antalet. Dessa bruksvandringar är Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet, i år för femtonde året. Bruksvandringarna är varje lördag under högsommaren, 29 juni–3 augusti, klockan 15–17.30. Ciceron är Jörgen Bengtson.

Bruksvandringarna kräver ingen förhandsanmälan. Det är bara att komma oanmäld.

– Jag är glad att Jörgen fortsätter leda bruksvandringarna, trots att det sker under vår mest hektiska tid på hotellet och vandrarhemmet Kungsgården Långvind, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Bruksvandringarna tar besökaren på en intressant vandring i järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687.

Vandringen börjar på Kungsgården Långvind, som ligger i början av ”bruksgatan”. Från gårdsplanen går vandringen bakåt till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gav upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan.

Sedan fortsätter vandringen längs ”bruksgatan”. Här vandrar vi genom Norrlands längsta lindallé, förbi stengärdesgårdar och klassisk milstolpe (bilden) mot Långvinds brukskapell, herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket 1721, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag, Holmen Skog AB.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga ruinen av masugen och lämningarna av stora kolmagasinet, går vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under och förbi ångsågverket.

På vägen tillbaka går vandringen – om tiden tillåter – på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice med smörgås till.

Förutom sex bruksvandringar arrangerar Kungsgården Långvind i augusti 2024 fyra forntidsvandringar med två duktiga arkeologer.

Text och foto:
Jörgen Bengtson