Konstrunda på Kungsgården

Hudiksvall och Nordanstig är först ut i Hälsingland med konstrunda, men det finns inga konstnärer att besöka i södra delen. Nytt för i år är att även den enda hälsingekommunen utan konstrunda, Ljusdal, får en egen konstrunda. För Kungsgården Långvind är konstrundorna alltid roliga att välkomna.

– Vi har konstrundepaket, för den som vill upptäcka Hälsingland genom konsten, säger Agneta Bengtson på STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Konstrundepaketet är en del av Kungsgården Långvinds helgpaket. Dessa omfattar de fem konstrundorna i Hälsingland samt lopp-, antik-, auktions- och marknadspaket under främst vår-sommar-höst, höstlovspaket i oktober, vinterpaket och sportlovspaket under vintern samt påsklovspaket.

Dessutom bjuder Kungsgården Långvind in till konstrunda på Kungsgården Långvind under maj–september. Då ställer ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter” ut cirka 40 verk, mestadels fåglar, utomhus och inomhus.

Konstnärer i Hudiksvall och Nordanstig öppnar sina ateljéer, verkstäder och arbetsplatser för besökande under Kristi himmelsfärdshelgen. Till en början var konstrundan två dagar; sedan blev den under flera år fyra dagar på de flesta ställen; i år är konstrundan tre dagar, 9–11 maj 2024, klockan 11–17. Programmet finns här: Konstrundan i Hudiksvall & Nordanstig. Det omfattar båda kommunerna, även om denna sida ger intryck av att det bara är Nordanstig.

Totalt deltar 38 konstnärer, varav 17 i Hudiksvall och 19 i Nordanstig. Deltagarna har vuxit år för år och är två flera än förra året. Konstnärerna har en bred palett: blandteknik, glasfusing, grafik, järnsmide, keramik, kläder, måleri, lin, näver, trä, silversmide, skulptur, smycken och textil.

Hälsingland är konstrundornas förlovade landskap. Varje år ställer över 100 konstnärer ut sina verk – och det innan Ljusdal i år kraftigt ökar antalet konstnärer. De flesta av dem öppnar också sina ateljéer för besökare under konstrundorna. Nytt för i år är att även Ljusdal har en konstrunda.

Konstrundan Hudiksvall och Nordanstig – tidigare Öppen ateljé – är den första och största i Hälsingland, med 38 konstnärer och hantverkare 2024, 36 år 2023, 32 år 2022, 2021–2020 var coronapandemiår utan konstrunda, 29 år 2019, 36 år 2018, 42 år 2017 och 34 år 2016. Arrangör är Lions Club Hudiksvall.

Tyvärr är konstrundorna fördelade på fem olika tidpunkter! Därmed finns inte samma dragkraft med konstrundor som på till exempel Österlen, i Bohuslän eller andra landsdelar som samlar sig till en helg.

Hälsingekusten.se har en speciell avdelning för Konstrundor, med separata artiklar för konstrundorna i Hudiksvall-NordanstigBollnäsOvanåker och Söderhamn samt för tre konstrundor i grannlandskapen, Västra GästriklandTierp och Ånge. Under året kommer vi även att informera om konstrundan i Ljusdal, som blir 18–19 maj 2024 och har hela 47 utställare på 29 platser.

Hälsingekusten.se – tidigare Langvind.com – har haft många artiklar om konstrundan i Hudiksvall–Nordanstig: Härlig konstrunda på Hälsingekusten (21 maj 2023), Konstrunda på Hälsingekusten 2023 (17 maj 2023), Konstrundan åter efter pandemin (29 maj 2022), Konstrundan tillbaka efter pandemin (25 maj 2022), Andra året utan konstrunda (27 februari 2021), Mindre konstrunda än tidigare år (30 maj 2019), Många nya på helgens konstrunda (8 maj 2018), Rekordmånga ateljéer på årets konstrunda (24 maj 2017), Bra start på konstrundan (5 maj 2016), Populärt med ”Öppen ateljé” (14 maj 2015), Rekord för konstrunda (29 maj 2014), Samling för konstintresserade (23 maj 2014), Succé för konstrundan (11 maj 2013), Kustens konst kallar (6 maj 2013), Konst på kusten (16 maj 2012) och Konstrunda på Hälsingekusten (1 juni 2011).

Jörgen Bengtson