Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvindsbok på gång

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds historia efter järnhanteringen berättad av folk som var med. Så kan man sammanfatta boken om Långvind, som kommer 2014 om allt går enligt planerna.

Bakom boken står Hans Tjernström, Långvindsbruk, som fått material till verket från en studiecirkel, som för cirka 15 år sedan samlade in kunskap om Långvind under 1900-talet. Drivande i cirkeln var Hans mamma, Ingrid Tjernström, och moster, Ingegerd Asplund, och Birgit Larsson Sundström. De startade en forskarcirkel och tecknade ned sina och andras minnen. Det intervjuade också tiotalet personer. Till detta kommer ett stort bildmaterial.

Hans Tjernström började bearbeta materialet för två år sedan.

Boken börjar med en vandring genom brukssamhället, där alla hus får sin historia berättad. Den berättar även vilka som bott där.

Boken är i övrigt indelad i olika temakapitel som Affärer, Arrendegårdar, Skärgård och fiskelägen, Övergivna boplatser, Gamla ord och uttryck, Långvinds jordbruk, Långvinds skogsbruk, Långvinds skola 1837–1949, Kvinnors möjlighet till extra inkomst, Mathållning vid bruk och arrendeställen, Skrock och vidskepelse, Sjukdom och egenvård, Lekar och nöjen.

– Sammanlagt lär det bli runt 200 sidor, säger Hans Tjernström i Söderhamns-Kuriren i dag.

Tanken är att trycka boken i 400 exemplar. Nu hänger det på att hitta finansiering. Om den får en lösning, räknar Hans Tjernström med att boken ska komma ut under 2014.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv