Ljus i stundande mörker

På lördag tänder ljus upp det stundande mörkret, när sommar börjar gå över i höst. Eldar, ljus, marschaller, lanternor och lyktor lyser på Hälsingekusten. Traditionen med lyskväll kommer från Finland.

Enångers båtsällskap, med Hjalmar Åker i spetsen, tog traditionen till Borka och Enånger. Den har sedan spridit sig längs Norrlandskusten och söderut, men även till vattendrag inåt landet och till Västkusten.

Lyskvällen har blivit en pendang till midsommar. När Hjalmar Åker införde lyskvällen i Borka 1990, kunde han knappast föreställa sig vilken lyskraft och spridning denna finländska skärgårdssedvänja skulle få i den forna västra rikshalvan. För varje år tänder allt fler eldar, marschaller, lyktor, lanternor och annat ljus längs kusten, sjöar och andra vattendrag.

Hjalmar Åker har berättat för Långvind.com hur han i mitten av 1980-talet såg märkliga ljus och eldar en lördagskväll i slutet av augusti från en Finlandsbåt. Han såg en finsk tradition, som nu också har blivit svensk. I Finland tömmer man sommarstugorna och eldar skräp och annan bråte sista lördagen i augusti samtidigt som man umgås med vänner, innan man lämnar sommarstället.

Egentligen var västerbottningarna först med lyskvällen. Traditionen kom dit från Svenskfinland i slutet av 1960-talet men fick ingen spridning i Sverige.

Lyskväll kallas också stugsista, venetiansk afton och lysnatta.

Lyskväll har fått en sådan spridning att den räknas som en ny högtid i Sverige.

Jörgen Bengtson