Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Brittsommar med Afternoon tea

Print Friendly, PDF & Email

På lördag har Kungsgården Långvind premiär för årets Afternoon tea. Under fyra lördagar dukar Kungsgården upp scones-, sandwich- och kakbuffé och serverar exklusiva teer. Till detta kommer olika former av tillval, för den som vill ha en lyxversion av klassiskt, engelskt eftermiddagste.

Blir det samma upplägg och innehåll som förra året?

– Ja, vi fortsätter med vårt populära och väl beprövade afternoon tea. Det blir massor av heta scones och klassiska marmelader, lemon curd och vår egen clotted cream, fyra sorters sandwichar, shortbred, hembakat och annat gott. För den som vill toppa med äkta engelsk cider, så har vi också det, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Liksom förra året blir det åtta exklusive teer från en av Sveriges främsta teexperter, Vernon Mauris, som gjort The Tea Centre of Stockholm till ett eldorado för teälskare.

Agneta har fullt sjå med att förbereda årets temåltider. Hennes man har arbetat med att uppdatera webbplatsen Långvind.coms särskilda tesidor om afternoon tea-historia, tefakta, tehistoria i korthet, tehistoria i Sverige, tehistoria år för år, afternoon tea i London och väl valda ord om te.

Kungsgården Långvind började servera Afternoon tea tre lördagar i september 2011. Det blev en succé, som lockade cirka 200 gäster. Förra året utvidgade paret Bengtson till fyra lördagar – med start på lyskvällslördagen – och fick 225 gäster som hittade till Kungsgården och Långvindsbruk på Hälsingeksuten.

Afternoon tea var tänkt som en höstaktivitet, men om vädret håller i sig blir det snarare ett brittsommarevenemang.

Afternoon tea – även kallad low tea efter det soffbord man satt vid när man intog te med scones och andra tillbehör – är ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat. Vanligen intar man eftermiddagsteet mellan klockan 14 och 17. Kungsgården Långvind har utvidgad det till 13–18, för att ge tid och plats åt alla te- och sconesälskare att njuta av denna måltid.

Vanan att inta denna lilla måltid uppstod i den engelska högreståndsmiljön i början av 1800-talet. Hertiginnan Anna av Bedford introducerade afternoon tea, som sedan har utvecklats till en tradition med särskilda dukningar, scones, sandwichar och bakverk. Traditionen spred sig till stora delar av världen under den engelska kolonial- och sjöfararepoken.

– Vi ser framför oss hur engelska sjöbefäl på segelfartygens tid – då engelska fartyg trafikerade Enånger, Hudiksvall och Söderhamn – dukade upp afternoon tea, när de ankrade upp efter en lång seglats. Nu har vi fört traditionen i land i Långvind, säger Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv