Gott om svamp

Augustiregnet har satt fart på svamptillväxten. Så nu väntar god svampfångst, när Kungsgården Långvind om en vecka arrangerar årets första svampexkursion.

Exkursionen börjar klockan 9 lördagen den 24 augusti och pågår större delen av dagen. Svampexkursionen har en synnerligen erfaren ledare, Alf Pallin, som sedan många år utbildar Sveriges blivande svampkonsulenter.

När sommartorkan höll i sig, såg det magert ut på svampfronten. Men det finns alltid svamp, för den som vet var man ska leta. Nu gör vädret att det är lättare att hitta svamp. Vad Alf Pallin gör, är att under en dag lära ut vad som är matsvamp, förväxlingssvamp och övrig svamp. Samtidigt får deltagarna lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.

Vad är det för matsvamp man kan tänka sig att hitta? Det varierar med år, säsong, väderlek och plats. Men exempel på matsvamp som Kungsgården Långvinds exkursioner kan föra deltagaren till är karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor, blek taggsvamp (Hälsinglands landskapssvamp) och naturligtvis kantareller.

Svampexkursionen utgår från Kungsgården Långvind och sker i Långvinds närhet, på svampställe i Enånger eller Norrala. I svampexkursionen ingår också lunch och fika. Den blir en andra svampexkursion med Alf Pallin lördagen den 28 september klockan 9, som slutar klockan 15 eller 16 beroende på svampplockarställe.

Den som vill läsa mer om Kungsgården Långvinds svampexkursioner, kan göra det under fliken Evenemang. Den som vill delta måste anmäla sig i förväg.

Jörgen Bengtson