Konstrunda med
Långvind som bas

Konstrundan i Hudiksvall och Nordanstig 18–20 maj 2023 har många öppna ateljéer, men inga i Långvind, Enånger eller Njutånger, förutom en konstnär i Iggesund. Men STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind är en bra bas, för att göra en späckad dagsturné eller två. Totalt deltar 36 konstnärer, varav 20 i Nordanstig och 16 i Hudiksvall.  Vi gör en späckad dagsturné med besök hos nio konstnärer, två loppmarknader och två kaféer på den avslutande dagen.

Vi gör en resa längs kusten och börjar längst i söder som är Iggesund. Redan på första besöket, blir vi fångade av konstnären Andrzej Kulig. Han ställer ut hantverk i pil, men också i trä och aluminium, samt måleri med mycket varierat innehåll.

Andrzej Kulig är från Polen, har en konstnärlig masterexamen inom bildkonst, är utbildad instruktör i konstnärligt kantverk, gesäll i yrket korgmakare och konstpedagog. Han har alltså många strängar på sin konstnärliga lyra.

På konstrundan visar han framför allt upp arbete med pil, som få gör i Sverige. Han visar vad som går att göra med obarkad pil, barkad bil och kokt barkad pil. Resultatet är fantastiska verk.

Bilden visar ”Bisittaren”, som var med på vårsalongen i Gävle 2023 och Konst i hamn i Moviken, Hudiksvall, 2022. Där hade han 2021 ett annat verk, ”Kokonger”. Båda verkan är i pil, och i sommar kommer ytterligare ett verk i detta material.

– Jag deltar i år med ”Totempålar”, säger han till Långvind.com.

Själva köper vi två ”flätade pilpalmer”, som vi kommer att plantera på Kungsgården Långvind.

– Andrzejs arbete ger mersmak, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Sedan fortsätter vi till Jens Ahlbom, som är så mycket mer än Mulle Meck, med både härliga akvareller och rikligt illustrerad hälsingebok, ”Det var en gång i Hälsingland – bland monster och prinsessor, rövare och jättar”. I boken har han också skrivit ett kapitel. Här kommer ett inslag från Enånger in, Skeppet Samson, ett stort krigsskepp byggt i Enånger med en tioårig flicka i en av huvudrollerna.

Jens Ahlbom håller till i Aktivitetsfabriken. Där finns också Markus Anteskog, som ställer ut intressanta dystopier, både måleri, fotografi och skulpturer.

På Gräsmaln träffar vi Lilo Nordin, Lila keramik, med många fina bruksföremål i keramik. Även här blir det inköp. För henne och många andra är denna konstrunda premiär, även om hon arbetat med keramik i nio-tio år hemma på Gräsmalnsvägen.

– Jag har öppet året om i min tillitsbutik, berättar hon.

Bild nummer tre visar Lilo Nordins typiskt gröna keramik, i detta fall en dränerande skål.

Nästa stopp blir i Garluö, Rogsta, där Petra Fridh för första gången ställer ut måleri och hantverk i varierande teknik. Hon har, som de flesta konstnärer, ett civilt yrke, i detta fall barnmorska. Det ser man i flera av hennes konstverk.

Från norra Rogsta går färden vidare längs kusten till Stocka i Nordanstig. Där träffar vi systrarna Elisabeth och Gunilla Blom, med måleri respektive glasfusing. De för med sina verk i öppen ateljé in Stocka på konstrundekartan.

Konstrundan öppnar också för loppmarknader. Vi gör ett kärt återbesök på Uvbo loppis, Strömsbruk, som har hög kvalitet. Här hittar vi ett fiskfat från Boda och en stor skål från Orrefors. Tyvärr missar vi två blommiga kuddar, som någon tingar precis före oss.

Vi avslutar konstrundan på Nygården 42, Nordanå, Jättendal, med underbara skulpturer av Helena Henning Bernmyr och innovativt järnsmide av Sture Hansson.

På Nygården avnjuter vi också en lätt lunch med Andreas Bernmyr, som både serverar mat och berättar om Nygården. Det är ett expanderande hotell och vandrarhem, har nyöppnad restaurang och storslagna planer på konferensanläggning.

Vi hinner med ytterligare en loppmarknad, där vi också äter våffla med räkor och skagenröra, på Kronan Våfflerian i Harmånger.

Konstrundan består i huvudsak av konstnärer längs kusten, men det finns också konstnärer i Bergsjö, Hassela, Bobygden och Forsa på denna konstrunda.

Hälsingekusten.se har en speciell avdelning för Konstrundor, med separata artiklar för konstrundorna i Hudiksvall-NordanstigBollnäsOvanåker och Söderhamn samt för tre konstrundor i grannlandskapen, Västra GästriklandTierp och Ånge.

Hälsingekusten.se – tidigare Langvind.com – har haft många artiklar om konstrundan i Hudiksvall–Nordanstig: Konstrunda
på Hälsingekusten 2023
(17 maj 2023), Konstrundan åter efter pandemin (29 maj 2022), Konstrundan tillbaka efter pandemin (25 maj 2022), Andra året utan konstrunda (27 februari 2021), Mindre konstrunda än tidigare år (30 maj 2019), Många nya på helgens konstrunda (8 maj 2018), Rekordmånga ateljéer på årets konstrunda (24 maj 2017), Bra start på konstrundan (5 maj 2016), Populärt med ”Öppen ateljé” (14 maj 2015), Rekord för konstrunda (29 maj 2014), Samling för konstintresserade (23 maj 2014), Succé för konstrundan (11 maj 2013), Kustens konst kallar (6 maj 2013), Konst på kusten (16 maj 2012) och Konstrunda på Hälsingekusten (1 juni 2011).

Text och foto:
Jörgen Bengtson