Galleri Långvind
välkomnar våren

– I år har vi tre nya fåglar i ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, totalt har vi drygt 40 djur, berättar Agneta Bengtson på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Allt sedan verksamheten startade 2010 finns ett galleri på Kungsgården Långvind. Som namnet antyder består det mestadels av fåglar. Totalt omfattar galleriet fyrtiotalet fåglar och andra djur. Årets nyheter är ”Knubbig tofsskivling” (bilden), en bruntonad fågel i glas av okänt ursprung, placerad utomhus; lika okänd är ”Bruno på en pinne”, en fågel i keramik vid dörren mot Långvinds ström. Okända rötter har även ”Susar i säven”, en padda i järn, som dock har en historia från Agnetas hem, där hennes föräldrar, Lars och Marie-Louise Dahlgren, haft den i många årtionden.

Galleriet öppnar varje vår och stänger sedan till hösten. Galleriet finns inomhus på Kungsgården Långvind och framför allt utomhus.

Galleriets utedel, som består av tjugotalet fåglar och andra varelser, kommer under tak i mitten eller slutet av oktober.

Alla fåglar, andra djur och enstaka oklara varelser har namn och är upptagna i en verksförteckning. Där finns också material, konstnär och förvärvstillfälle listade.

En del djur mår inte bra utomhus, till exempel den uppstoppade duvhöken ”Erik Hök”, träkorpen ”Korpilombolo” av snidaren Sören Fagerlund samt trä- och plåtfåglarna ”Strandknysslingar” av Dieter Kluge. Så dessa – och en del andra – är permanent placerade inomhus. Denna del av samlingen omfattar 19 fåglar och andra djur. De är placerade i salen (restaurangen), biblioteket, receptionen/hallen och köket.

– Sedan har vi konstnärlig utsmyckning i alla rum, men de ingår inte i Galleri Långvind, säger Agneta Bengtson.

Varje år kommer en eller flera nyheter. Förra året landade den långväga fågeln ”Squawk” från Kanada. Året dessförinnan kom ”Igelkottarna” av Walter Bosse (Österrike) krypande, ”Svarta katten” från Qvesarums byggnadsvård smög in i hallen och ”Järnängel” från Skeppshult flög upp på hatthyllan.

Galleri Långvind finns till beskådande för den som besöker Kungsgården Långvind. Knappt ett halvår framöver är galleriet komplett; sedan blir det begränsat till de 19 djur som är inomhus året om.

Ursprunget till Galleri Långvind går tillbaka till 2005 och Fornstigen i Långvinds fritidsområde. Fem år innan Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost på Kungsgården Långvind, började de samla konstnärliga fåglar.

Samligen öppnade sedan som galleri våren 2010, när Kungsgården Långvind slog upp portarna som boende.

Långvind.com har tidigare haft artiklar om Galleri Långvind: ”Squawk” ny i Galleri Långvind (26 september 2022), ”Galleri Långvind” från ute till inne (30 oktober 2021), Galleri Långvind öppnar för alla i år (1 maj 2021), Vintervila för Galleri Långvind (17 oktober 2020), Galleri Långvind inne på elfte året (23 maj 2020), Galleri Långvind flyttar in för vintern (19 oktober 2019), Galleri Långvind öppnar för tionde året (20 maj 2019), Vinteride för Galleri Långvind (26 oktober 2018 och, Menageriet flyttar in (13 november 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 4 juni 2023