Lilla Långvind
tar stor plats

I årets upplaga av broschyren ”Jungfrukusten” är Långvind störst av alla samhälle på Jungfrukusten per invånare räknat. Det gamla järnbruket från stormaktstiden med ”nytillkomna” fritidsområdet har en helsida i A4-broschyren för Hälsingekusten, Gästrikekusten och Nordupplandskusten.

Långvind är en av destinationerna i den 36-sidiga A4-broschyren. Före år 2017 fanns Långvind över huvud taget inte med i denna mycket spridda publikation längs Jungfrukusten.

I 2023 års upplaga har STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, Långvinds brukmiljöförening, Långvinds fritidsområde och Långvinds kapell egna annonser. Långvinds byalag står för en annons med alla evenemang 2023.

Under rubriken ”Långvind – järnbruksmiljö vid havet” berättar de fyra aktörerna om sin verksamhet. Alla evenemang – totalt trettiotalet aktiviteter – finns listade, från klädning av midsommarstången 22 juni till julotta 26 december och däremellan mängder av aktiviteter.

Största geografiska destinationer, mätt i annonsutrymme i Jungfrukusten 2023, är: Hamrångebygden (3,5 sidor), Norrlandet (3), Hudiksvalls stad (knapp 3), Söderhamns stad (1,5), Mellanfjärden (knappt 1,5), Gävle stad (1), Harmånger (1), Skärså (drygt 0,5), Stocka (drygt 0,5), Strömsbruk (drygt 0,5), Axmar (0,5) och Gränsfors (0,5).

Vi har tagit med alla geografiska destinationer på minst en halv sida, inklusive orter norr om Gävle samlade under begreppet ”Norrlandet”. Sedan tillkommer några tematiska destination som paddling och kommunala annonser.

Sedan några år finns också tips på saker att se och göra på Jungfrukusten: ”Upptäck Hälsingekusten” med tips och nyheter. Dessa tips har Kungsgården Långvind producerat. Hänvisningarna är till sidor på Hälsingekusten.se. Däremot finns inte tidigare års ”Upptäck Gästrikekusten” med.

På tre sidor finns en artikel om ”Fiskarkapellen – unik skattgömma på Jungfrukusten”. Artikeln består dels av en introduktion till detta historiska arv, dels av en presentation av de elva enskilda kapellen på Jungfrukusten.

”Jungfrukusten” är en samlad publikation på svenska; tidigare fanns den också på engelska och tyska. Kartor med symboler identifierar vad som finns på respektive ort. Till detta kommer en sammanfattning på svenska, engelska och tyska vad ”Jungfrukusten” är.

Broschyren är utgiven av Jungfrukusten ekonomisk förening.

Jungfrukusten har kommit ut med en broschyr sedan 2012. Är 2012 var broschyren på tolv sidor och upplagan blygsam. Nu har ”Jungfrukusten” vuxit till 36 sidor och stor upplaga. Tidigare års ambition att positionera Jungfrukusten som ”kuststräckan mellan Öregrund och Höga kusten” har tagit steg närmare verklighet genom att de två norruppländska kommunerna Älvkarleby och Tierp är med.

Långvind.com har tidigare skrivit om broschyren för Jungfrukusten: Lilla Långvind på stora Jungfrukusten (1 juni 2022), Långvind gör avtryck på stora Jungfrukusten (3 maj 2021), Långvind störst i Jungfrukustbroschyr (1 maj 2020), Långvind stort i Jungfrukustbroschyr (4 april 2019), Långvind tar plats i Jungfrukustbroschyr (25 februari 2018), Långvind tar plats på Jungfrukusten (18 mars 2017) och ”Jungfrukusten 2015” ute (15 maj 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 1 april 2024