Lilla Långvind på
stora Jungfrukusten

Lilla Långvind tar rejäl plats i årets upplaga av broschyren ”Jungfrukusten”, ja till och med så stor plats att Långvind kan utropa sig till ”störst”: ingen annan ort tar lika stor plats i broschyren om man tar hänsyn till antalet invånare.

Det gamla järnbruket från stormaktstiden med ”nytillkomna” fritidsområdet har en helsida i A4-broschyren för Hälsingekusten och Gästrikekusten, som även omfattar norra Upplandskusten.

Långvind är en av destinationerna i A4-broschyren. Före år 2017 fanns Långvind inte alls med i denna mycket spridda publikation längs Jungfrukusten.

I 2022 års upplaga har STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, Långvinds brukmiljöförening, Långvinds fritidsområde, Långvinds kapell och ArcMontana egna annonser. Långvinds byalag står för en annons med alla evenemang 2022.

Under rubriken ”Långvind – järnbruksmiljö vid havet” berättar de fem aktörerna om sin verksamhet. Alla evenemang, totalt trettiotalet aktiviteter, finns listade, från klädning av midsommarstången 23 juni till julotta 26 december och däremellan många aktiviteter.

Sedan några år finns också tips på saker att se och göra på Jungfrukusten: ”Upptäck Hälsingekusten” med tips och ”Massor att göra på Jungfrukusten” med än flera tips. Dessa tips har Kungsgården Långvind producerat. Hänvisningarna är till sidor på den nya webbplatsen halsingekusten.se.

”Jungfrukusten” är en samlad publikation på svenska (tidigare fanns den också på engelska och tyska). Den har symboler som identifierar vad som finns på respektive ort och en sammanfattning på svenska, engelska och tyska vad ”Jungfrukusten” är.

Broschyren är utgiven av Jungfrukusten ekonomisk förening.

Jungfrukusten har kommit ut med en broschyr sedan 2012. Är 2012 var broschyren på tolv sidor och upplagan blygsam. Nu har ”Jungfrukusten” vuxit rejält i omfång och upplaga. Tidigare års ambition att positionera Jungfrukusten som ”kuststräckan mellan Öregrund och Höga kusten” har tagit steg närmare verklighet genom att de två norduppländsk kommunerna Älvkarleby och Tierp är med för första gången.

Långvind.com har tidigare skrivit om broschyren för Jungfrukusten: Långvind gör avtryck på stora Jungfrukusten (3 maj 2021), Långvind störst i Jungfrukustbroschyr (1 maj 2020), Långvind stort i Jungfrukustbroschyr (4 april 2019), Långvind tar plats i Jungfrukustbroschyr (25 februari 2018), Långvind tar plats på Jungfrukusten (18 mars 2017) och ”Jungfrukusten 2015” ute (15 maj 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 1 april 2024