Långvind tar plats
på Jungfrukusten

Långvind tar plats i årets upplaga av broschyren ”Jungfrukusten”. Tillsammans med Mellanfjärden är Långvind de två destinationer, som tar mest plats i den 28-sidiga A4-broschyren.

Långvind har inte funnits med i ”Jungfrukusten”, men gör det nu med besked, med annonser, gemensamt kalendarium för aktörerna i Långvind och ny redaktionell text på kartan över Jungfrukusten. Annonsörer är Kungsgården Långvind, Långvinds bruk, Långvinds herrgård, Långvinds samfällighetsförening och Långvinds kapellförening. Bakom samlingen står Långvinds byalag.

Under rubriken ”Långvind – järnbruksmiljö vid havet” berättar de fem aktörerna om sin verksamhet. I en separat del finns alla evenemang samlade, imponerande 34 aktiviteter.

Broschyren omfattar Hälsingekusten och Gästrikekusten och är utgiven av Jungfrukusten ekonomisk förening. Den kom från tryckeriet lagom till Nordens största båt- och sjömässa, Allt för sjön, på Stockholmsmässan 4–12 mars 2017.

I årets broschyr finns kartor över kusten för landresenärer respektive sjöresenärer, presentationer av kommunerna Nordanstig, Hudiksvall, Söderhamn och Gävle, artiklar om kustens fiskarkapell, porträtt av Stina Jonsson, en driftig lantbrukare och kokerska i Trödje, vandringsvänliga naturreservat på Jungfrukusten, paddelvatten längs kusten och annonser från verksamheter.

Störst avtryck som orter och bygder gör – mätt i annonsutrymme – Mellanfjärden (1,5 sidor), Hudiksvall (1,5), Söderhamn (knappt 1,5), Gävle (1), Långvind (0,75), Skärså (0,75), Axmar (0,75), Furuvik (0,5), Stocka (0,5), Strömsbruk (0,5) och Trollharen (0,5).

Jungfrukusten har kommit ut med en broschyr sedan 2012. Då var den på tolv sidor och upplagan blygsam. Nu har ”Jungfrukusten” vuxit till 28 sidor och 15 000 exemplar på svenska plus 5 000 exemplar på engelska respektive tyska. Förra året var sidantalet 24 och upplagan 10 000.

Text och foto:
Jörgen Bengtson