Långvind gör avtryck
på stora Jungfrukusten

Lilla Långvind gör avtryck på stora Jungfrukusten. I årets upplaga av broschyren ”Jungfrukusten” är Långvind störst av alla samhälle på Jungfrukusten per invånare räknat. Det gamla järnbruket från stormaktstiden med ”nytillkomna” fritidsområdet har en helsida i A4-broschyren för Hälsingekusten och Gästrikekusten, som i år också omfattar norra Upplandskusten.

Långvind är en av destinationerna i den 28-sidiga A4-broschyren. Före år 2017 fanns Långvind inte alls med i denna mycket spridda publikation längs Jungfrukusten.

I 2021 års upplaga har STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, Långvinds brukmiljöförening, Långvinds fritidsområde, Långvinds kapell och ArcMontana egna annonser. Långvinds byalag står för en annons med alla evenemang 2021.

Under rubriken ”Långvind – järnbruksmiljö vid havet” berättar de fem aktörerna om sin verksamhet. Alla evenemang, totalt trettiotalet aktiviteter, finns listade, från gudstjänsten med kapellstämma 18 juni till julotta 26 december och däremellan många profana aktiviteter.

I dessa coronapandemitider kan det bli naturligtvis bli förändringar i programmen. Långvinds fritidsområde vågar inte annonser om midsommarfirandet, som riskerar att bli inställt för andra året i rad.

Största geografiska destinationer, mätt i annonsutrymme i Jungfrukusten 2021, är: Söderhamns stad (knappt 1,5 sidor), Axmar bruk (drygt 1), Bergby och Saltharsfjärden (drygt 1), Norrlandet med bland annat Bönan, Utvalnäs och Huseliiharen (drygt 1), Hudiksvalls stad (1), Långvind (1), Mellanfjärden (1), Harmånger (0,5), Skärså (0,5), Stocka (0,5) och Strömsbruk (0,5).

Vi har tagit med alla geografiska destinationer på minst en halv sida. Sedan tillkommer några tematiska destination som paddling, temaannonser och kommunala annonser.

Sedan två år finns också tips på saker att se och göra på Jungfrukusten: ”Upptäck Hälsingekusten” med nio tips och ”Massor att göra på Jungfrukusten” med elva tips. Dessa tips har Kungsgården Långvind producerat. Hänvisningarna är till sidor på langvind.com. Däremot finns inte tidigare års ”Upptäck Gästrikekusten” med.

Nyhet från förra året är att ”Jungfrukusten” är en samlad publikation på svenska (tidigare fanns den också på engelska och tyska) med symboler som identifierar vad som finns på respektive ort och en sammanfattning på svenska, engelska och tyska vad ”Jungfrukusten” är.

Broschyren är utgiven av Jungfrukusten ekonomisk förening. Broschyren kom från tryckeriet i dag.

Jungfrukusten har kommit ut med en broschyr sedan 2012. Är 2012 var broschyren på tolv sidor och upplagan blygsam. Nu har ”Jungfrukusten” vuxit till 28 sidor – 2018 och 2019 var den på 32 sidor. Tidigare års ambition att positionera Jungfrukusten som ”kuststräckan mellan Öregrund och Höga kusten” har tagit steg närmare verklighet genom att de två norduppländsk kommunerna Älvkarleby och Tierp är med för första gången.

Långvind.com har tidigare skrivit om broschyren för Jungfrukusten: Långvind störst i Jungfrukustbroschyr (1 maj 2020), Långvind stort i Jungfrukustbroschyr (4 april 2019), Långvind tar plats i Jungfrukustbroschyr (25 februari 2018), Långvind tar plats på Jungfrukusten (18 mars 2017) och ”Jungfrukusten 2015” ute (15 maj 2015).

Jörgen Bengtson