Boka boende på Kungsgården Långvind!

”Jungfrukusten 2015” ute

Print Friendly, PDF & Email

Ett säkert sommartecken är turistbroschyren ”Jungfrukusten 2015”, som kom lagom till Kristi himmelsfärshelgen. Liksom tidigare är det en A 4-broschyr med fokus på Hälsingekusten och Gästrikekusten. Bakom broschyren står föreningen Jungfrukusten med webbplats och facebooksida.

Jungfrukusten

Den har en detaljerade genomgång över vad som finns längs Jungfrukusten, som är de två landskapens gemensamma beteckning. Till detta kommer en lista över gästhamnar, gästbryggor och naturhamnar, med karta som visar segelled från farled till berörd hamn, sjömack och position.

”Jungfrukusten 2015” brukar också har några artiklar. I år kan vi läsa om ”Axmar bruk i grund och botten”, som handlar om det marina kulturreservatet i Axmarskärgården, och om ”Fiskelägen längs Jungfrukusten”. Den senare artikeln ger en intressant historisk tillbakablick, men nämner inte vilka fiskelägen som finns kvar eller har funnits längs Jungfrukusten.

Broschyrens styrka är genomgången av vad som finns längs kusten, men den är också dess svaghet. Här verkar redaktionen att brista rejält i uppdatering och konsekvens. Några exempel från Njutånger och Enånger kan illustrera detta.

• Iggesund har sedan några år ett stort vandrarhem på Camp Igge, vilket ”Jungfrukusten 2015” inte nämner.

• Enånger har inte längre något kafé, vilket broschyren påstår, men väl kiosk och pizzeria, vilket inte framgår.

• Borka brygga har fiskarmuseum och – skilt från Borka Brygga – stugby och camping.

• Långvind har sedan flera år hotell och vandrarhem (STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind) med boende, konferens, sommarkafé, bruksvandringar och mängder av andra evenemang. Om detta säger ”Jungfrukusten 2015” inget, däremot talar den om att det finns ett senare anslutet STF-vandrarhem i Söderhamns skärgård.

• Agön har ett vandrarhem i gamla Agö fyr, det enda skärgårdsvandrarhemmet i Hudiksvalls skärgård, vilket inte nämns med ett ord. Samma sak gäller övernattningsstuga i Storhamn på Agön. Motsvarigheterna i Söderhamn finns däremot med.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv