Vedeldad bastu för
gäster och uthyrning

I dag vid solnedgång fick Kungsgården Långvind äntligen en bastu på hjul. Den är monterad på ett underrede med dragkrok och går att transportera med bil som har ordentlig dragvikt. Bastun består av två rum.

Bastun är monterad på underrede för ”tiny house”, som det inte finns ett vedertaget namn för på svenska. Kärt barn har många namn: hus på hjul, villavagn, minihus, mikrohus eller litet hus. Dessa hus varierar i längd, bred och höjd. Men i Sverige håller de sig vanligen inom måtten för ett attefallshus, maximalt 30 kvadratmeter och högst fyra meter över marken.

Kungsgården Långvinds minihus på hjul går att transportera med vanlig dragkrok och består av två rum med glasdörr emellan. Byggytan är elva kvadratmeter. Trots sin litenhet finns vedeldad bastu med plats för åtta till tio personer och relaxrum med dusch, bänk och sittmöbler.

Bastuvagnen har batteridriven ledbelysning på tolv volt, som ger fint ljus i bastu, relaxrum och dusch. Om bastun står nära el och vatten, finns möjlighet att ansluta el med 25-meterskabel (hankontakt till vanligt jordat uttag) och vatten med lämplig slanglängd. Med el och vatten blir bastuvagnen ett fungerande litet hus.

Bastun går lätt att göra om till rum med två vinkelställda sängar – lavarna är långa nog, bara något smalare än vanliga sängar – med madrasser. När bastun är elansluten bostad, finns eluttag för både värme och lyse i bastu och relaxrum. I relaxrummet finns dusch med varmt och kallt vatten samt sittgrupp och sittbänk. Både bastu och relaxrum har generösa fönster på ena långsidan och fönsterdörrar (ytter- och innerdörr).

Tanken med bastu på släpvagn är dels att erbjuda konferens- och boendegäster på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind en exklusiv, vedeldad bastu, dels att hyra ut bastun till folk och företag i närmiljön som vill ha upplevelser utöver det vanliga.

Leverantör av bastun på hjul är Marinbastun i Söderfors, Uppland. Marinbastun bygger i huvudsak bastu på flottar men erbjuder också bastuhus och bastu på hjul.

– Marinbastun har varit mycket bra att samarbeta med. Vi har nu ett litet hus på hjul, som fyller flera funktioner, säger Jörgen Bengtson till Långvind.com.

Text och foto:
Jörgen Bengtson