Gårdspump till
Kungsgården Långvind

Utan el är det svårt att få ett fungerande vardagsliv, för att inte tala om hotellverksamhet. Men STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har nu rustat sig för alla eventualiteter.

I går fick Kungsgården Långvind vedeldad bastu, som vi skrev om i artikeln Vedeldad bastu för gäster och uthyrning (19 december 2022).

Bastun består av två rum, med relaxrum som har dusch. I duschrummet finns campingdusch, som man pumpar upp trycket i, om det inte finns el till duschens lilla varmvattenberedare.

I dag fick Kungsgården Långvind en gårdspump på plats. Den är monterad på gårdens grävda brunn. Denna brunn använder Kungsgården Långvind inte längre sedan man borrade en ny brunn tio meter åt väster sommaren 2020. Så nu finns även vatten vid strömavbrott.

– När brunnen sinade i augusti 2020, skaffade vi tjugotalet vattendunkar med tappkran och ytterligare ett antal stora dunkar, för att kunna hålla verksamheten i gång i avvaktan på borrad brunn med godkänt vatten, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

I huvudbyggnaden Kungsgården finns fyra separata värmekällor – vedspis, eldstad med spiskassett och två kakelugnar – och dessutom två skorstensstockar som värmer gästrummen på övervåningen. Kungsgården Långvind har upphuggen och torkad ved för ett bra tag.

Till detta kommer enskilt avlopp, som ska fungera även utan el. Kungsgården har avlopp med trekammarbrunn. Österhuset har biologiskt reningsverk, som dock är beroende av el.

– Även om vi skulle få ett längre strömavbrott, så klarar vi hygienen med bastun, vattnet med gårdspumpen och värmen i Kungsgården med värmekällorna, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Det finns också fyra matkällare under Kungsgården, som dock inte är iordningsställda. Här finns ett nytt projekt efter bastu, brunn, värmekällor och avlopp…

– Vi är redo för alla eventualiteter, säger Agneta Bengtson.

Text och foto:
Jörgen Bengtson