Se Långvinds bruk
med arkeologers ögon

Vill du få en levande berättelse med arkeologiska ögon om Långvinds bruk under järnbrukstiden? Då finns en enda chans i år: lördagen den 26 augusti 2023, med start klockan 15. Då tar arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson besökarna på en forntidsvandring i det gamla järnbruket från stormaktstiden. Temat är ”från hamn till hytta”.

STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind arrangerar fyra forntidsvandringar varje sommar. Nu har turen kommit till Långvinds bruk. De fyra guidningarna är sedan flera år en stor succé. Liksom förra året gäller förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.

Vandringen i Långvinds bruk ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, Hälsinglands bäst bevarade! Långvinds bruk blev järnbruk 1687. Annexet Boda blev järnbruk 1770. Dessa hade en gemensam masugn, fem stångjärnshammare och tio härdar. Långvinds bruk med annexet i Boda hade sin storhetstid under slutet av 1700-talet och första hälften av 1800-talet. Vandringen ”från hamn till hytta” tar drygt två timmar. Samling sker vid Café Bränneriet i den centrala bruksmiljön.

När ”den stora bruksdöden” drog fram över Sverige, gick Boda bruk i graven i mitten av 1880-talet och moderbruket i Långvind 1890; masugnen arrenderades ut under några perioder fram till 1902, då järnbruket definitivt blev historia.

Bilden visar forntidsvandringen i Långvinds bruk för några år sedan.

Tidigare under sommaren har Jörgen Bengtson haft en guidad natur- och kulturvandring i Långvinds bruk. Bruksvandringen tar deltagarna på en spännande vandring ”från stormaktstid till fritid”, som speglar brukets historia från järnbruk 1687 till skogsbruk i dag, med rekreation som ett viktigt inslag.

I lördags hade Kungsgården Långvind en uppskattad forntidsvandring till avrättningsplatsen i Sivik och veckan före runt och i Enångers gamla kyrka. Det blir en avslutande forntidsvandring om drygt en vecka:
• 2 september, klockan 15–17.00, till stenåldersboplatsen Hedningahällan

Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en fästning, en handelsplats, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Kungsgården Långvind erbjuder inte bara forntidsvandringar för enskilda som kommer till de ovan annonserade forntidsvandringar, utan också för grupper på minst sex personer som bokar forntidsvandring till ovanstående mål.

Utöver dessa finns även möjlighet att vandra i Finnskogen Nianfors, som ger inblick i en föga känd finnskogskultur i hjärtat av Hälsingland, i Rödhälle skans, som ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv, samt i det hälsingska manufakturverksområdet Sofieholm, vilket ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk, sedan som kraftstation.

De annonserade forntidsvandringarna kräver förhandsanmälan senast klockan 18 på fredag till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.

Text och foto:
Jörgen Bengtson