Gävles fiskarkapell
på Hälsingekusten.se

Fiskarkapellen är unika för Norrlandskusten. De är historiskt knutna till städerna och dess fiskare. Norrlands äldsta stad, Gävle, har två fiskarkapell, Böna kapell och Lövgrunds kapell.

Långvind.coms systersajt Hälsingekusten.se innehåller små utflykter till Gästrikekusten. Den senaste går till de två fiskarkapellen, som är olika men ändå har mycket gemensamt, både med varandra och med de hela nio fiskarkapell som finns på Hälsingekusten.

Böna kapell är från 1843 och ligger på fastlandet. Fiskeläget Bönan har historiskt hört till Gävle stad, trots att samhället ligger långt ut i Gävlebukten. Böna kapell har två ovanligheter för ett fiskarkapell, en kyrkoorgeln med nio stämmor och begravningsplats.

Lövgrunds kapell är från 1831 och ligger på ön Lövgrund. Det betjänar också historiskt öarna Vitgrund, Eggegrund och Norrskär i Gävles yttersta skärgård. I Lövgruns kapell finns en ovanlig typ av predikstol, en så kallad altarpredikstol, placerad bakom och ovanför altaret. Den finns dock i flera fiskar- och brukskapell längs kusten.

Hälsingekusten.se har också en ny sida om Gävleborgs elva fiskarkapell, sju i Hudiksvalls kommun, två i Söderhamn och två i Gävle. Fiskarkapellen är av olika ålder och stil. De har dock en gemensam grundutformning. Kapellen ligger vanligen också isolerade och har därför inte förändrats särskilt mycket genom historien. De har blivit väl omhändertagna under åren, av lokalbefolkningen snarare än församlingen. Kapellen är fortsatt i bruk för gudstjänster, dop och bröllop. Sommartid är de även populära besöksmål.

Bilden är från Lövgrunds kapell.

Jörgen Bengtson
Foto: Svenska kyrkan Gävle