Nedstigning till
dödsriket i Enånger

Vill du få en kvalificerad visning av Enångers avrättningsplats i Sivik? Lördagen den 19 augusti kan du vandra i spåren av mord och avrättningar i Enånger och Hälsingland! Arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson har en forntidsvandring till avrättningsplatsen i Sivik, som ligger i Enånger på sockengränsen till Njutånger.

STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind arrangerar forntidsvandringen till avrättningsplatsen i Sivik. Guidningen är sedan flera år en stor succé. Liksom förra året gäller förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.

Samling sker klockan 15 i parkeringsfickan nära avrättningsplatsen längs gamla riksvägen. Avtagsvägen till gamla riksvägen ligger längs gamla E 4 mellan Sivik och Njutångers Boda. Avrättningsplatsen ligger på motsatt sida av vägen, cirka 100 meter in i skogen längs en stig. Platsen är markerad med ett gammalt järnkors.

Avrättningsplatsen i Sivik är även känd under namnen Sonkmo och Jansesplatsen. På platsen finns ett järnkors med texten ”Avrättningsplatsen anno 1845 Enånger”.

I Sivik, Eånger, skedde en avrättning med halshuggning den 29 november 1845. Bonden Jon Larsson, Enånger, blev avrättad för mordet på sin svärfar Jonas Johan Enlund året före.

Fram till 1876 var avrättningar offentliga i Sverige. De utfördes ofta på en höjd vid en korsväg eller stor genomfartsled, eftersom det skulle vara lätt för människor att ta sig dit och se avrättningen. En dödsdömd skulle avrättas i sin hembygd. Avrättningsplatser fanns i städer och socknar över hela Sverige.

Guidningen är på och runt avrättningsplatsen. Mot slutet av guidningen dukar besökarna upp medhavd matsäck. I guidningen ingår en översikt av avrättningarnas historia och bakgrund samt avrättningsplatser i Hälsingland.

Enångers hade även en andra avrättningsplats: vid södra sockengränsen mot Norrala.

I lördags hade Kungsgården Långvind en uppskattad forntidsvandring runt och i Enångers gamla kyrka med Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Det blir ytterligare två forntidsvandringarna på kommande lördagar:
• 26 augusti, klockan 15–16.30, i Långvinds Bruk ”från hamn till hytta”
• 2 september, klockan 15–17.00, till stenåldersboplatsen Hedningahällan

Vandringen i Långvinds bruk ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, som hade sin storhetstid under 1700-talet och första hälften av 1800-talet, där vi vandrar ”från hamn till hytta”.

Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en fästning, en handelsplats, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Kungsgården Långvind erbjuder inte bara forntidsvandringar för enskilda som kommer till de ovan annonserade forntidsvandringar, utan också för grupper på minst sex personer som bokar forntidsvandring till ovanstående mål.

Utöver dessa finns även möjlighet att vandra i Finnskogen Nianfors, som ger inblick i en föga känd finnskogskultur i hjärtat av Hälsingland, i Rödhälle skans, som ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv, samt i det hälsingska manufakturverksområdet Sofieholm, vilket ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk, sedan som kraftstation.

De annonserade forntidsvandringarna kräver förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.

Text och foto:
Jörgen Bengtson