Många på midsommarfirande

Långvinds fritidsområde drog som vanligt många till midsommarfirandet. Det började redan på midsommaraftons afton med klädning av stången. Sedan tog själva midsommarfirandet vid på midsommarafton, med cirka 650 personer som dansade i dubbla ringar runt majstången och mångdubbelt flera som tittade på och minglade.

Solen lyser varm över Långvind på midsommarafton. Den gassade inte som några gånger tidigare, men det var inte heller regn, utan precis lagom varmt.

Midsommarfirandet i Långvind är långtifrån det största i kommunen – där nog Fränö forngård i Forsa har rekordet – men kanske det största på Hälsingekusten. I år samlade firandet cirka 650 personer, vilket var rekord efter pandemin.

Midsommar är helgen då fastboende, fritidsboende och hemvändare möts. Långvind.com träffar många Långvindsbor, som vet att midsommarafton är en säker mötesplats.

Årets lekledare runt midsommarstången är Anna Nejdling Ekman och Mats Ekman. De drar igång danser runt stången och får alla – både de som dansar runt stången och alla som tittar på – att stämma in i de välkända sångerna.

När firandet är över efter en timme – längre tid tar det inte, trots att det känns så – berättar Mats Ekman om det lyckade firandet:

– Det har gott jättebra, fantastisk respons, summerar han.

Under firandet går Gunilla Jansson runt med lottringar, som finansierar det hela. Hon hade bara med sig tre ringar, där varje lott kostade 20 kronor. Vinsterna var presentkort i Långvinds Minilivs.

– Jag hade kunnat sälja betydligt mer. Det lockade nog att man kunde köpa sex lotter för hundra kronor, säger Gunilla Jansson.

Nav i firandet är, förutom majstången, Långvinds Minilivs. Här finns både varmkorv och glass, kaffe och tillbehör samt naturligtvis nybakt bröd. En nyhet från förra året, som fortsätter i år, är samarbetet med Ica Trönö, som sedan förra året har ny ägare. Långvinds Minilivs, tidigare Sommarbutiken, är oerhört viktig för samlingen och sammanhållningen i Långvinds fritidsområde, länets största. Affären i Långvinds fritidsområde är den enda på Hälsingekusten, som fortfarande är igång under två månader varje sommar och är en fullsortimentsbutik.

Irmeli Eriksson står i butiken, när vi ställer oss i kö och efter mycket köp av glass och annat får en pratstund (bilden är från förra året; butiksföreståndaren Elin Eriksson är till höger). Första frågan är naturligtvis: ”Hur har affärerna varit?”

– Alldeles lysande. Det är så roligt. Vi har fått till det bra med programmet. Vädret är det rätta, säger hon.

Årets nyhet är att Sara Norling finns på plats under firandet med sockervadd, popcorn, ”lyckliga ägg”, hembakat samiskt tunnbröd, godsaker och fyllda ballonger.

– Sockervadden är det ös på. Jag har aldrig gjort så mycket sockervadd, säger Sara Norling, som har premiär på jordgubbs- och blåbärsvadd, förutom den vanliga vita med enbart smak av socker.

– Glöm inte att skriva att äggen är ”lyckliga ägg”, säger hon och hävisar till olikfärgade ägg från frigående höns på hemmaplan i Långvindsbruk.

Naturligtvis träffar vi även en vanlig besökare, som firat otaliga midsommar i Långvind, Lasse Nygren:

– Det är fantastiskt trevlig och stor anslutning. Jag vill rikta ett stort tack till alla arrangörer, som gör firandet möjligt.

Det finns flera facebooksidor, som är centrala för Långvind: Långvinds Samfällighet (drygt 1 200 följare), Kungsgården Långvind (drygt 1 100 följare), Långvind (454 följare), Långvinds Bruk (281 följare) och Långvinds minilivs (257 följare).

Långvind.com har under årens lopp haft många artiklar om midsommarfirandet i Långvinds fritidsområde: Midsommarfirandet tillbaka efter pandemin (24 juni 2023), Långvind med aktiviteter men utan midsommarfirande (25 juni 2021), Långvind firar utan midsommar (13 juni 2020), Från åttahundra personer till åtta (19 juni 2019), Midsommarrekord i Långvinds fritidsområde (22 juni 2019, Glad midsommar önskar Långvind.com (20 juni 2019), Avslaget firande i Långvinds fritidsområde (22 juni 2018), Rekordmånga på Långvinds midsommar (23 juni 2017), Soligt i Långvind (24 juni 2016), Midsommar i blåst (20 juni 2014), Sol över Långvind (21 juni 2013), Midsommargenerationsskifte (22 juni 2012), ”Regnet är EU:s fel” (24 juni 2011), Midsommar över allt (19 juni 2011), Smygstart på midsommar (23 juni 2010), Populärt med midsommar i Enånger (20 juni 2009, Traditionell midsommar i Långvind (15 juni 2009).

Text och foto:
Jörgen Bengtson