Boka boende på Kungsgården Långvind!

Midsommarrekord
i Långvinds fritidsområde

Print Friendly, PDF & Email

Midsommarfirandet är precis så lyckat som man kan önska i Långvinds fritidsområde. Firandet på Hälsingekusten i stort har samma draghjälp av sol och lagom värme, med en lätt bris på en himmel med molntussar, denna midsommarafton.

Långvinds midsommarfirande i fritidsområdet samlar stora skaror. I år är det sannolikt besöksrekord. Långvind.com räknar till drygt 700 deltagare under ett intensivt midsommarfirande i drygt en timme. Officiellt pågår det i två timmar, men slutar strax efter 16 med prisutdelning på lotteriet.

Det hela börjar traditionsenligt dagen före med klädning av stången.

Strax efter klockan 15 på midsommarafton sker stångresningen (bilden). Sedan tar dans kring stången vid, med Börje Ring, Njutånger (Iggesund), på dragspel och Karin Gratias, Färila, på sång.

Tidigare har det också varit allsång, tävlingar och fiskdamm, men ansvariga för dessa har lämnat Långvind och med dem aktiviteterna. Men det blir desto mer av dans runt stången, i tre ringar för att alla skulle få plats.

Börje Ring har trakterat dragspelet så långe Långvind.com:s utsände kan minnas, i bland med någon fiol till. Så vi ställer frågan till Börje hur länge han spelat på midsommar i Långvinds fritidsområde?

– 102 år, svarar han direkt och med ett leende. Sedan lägger han till att det kanske är ”typ 15 år” om han ska vara mer sanningsenlig.

Mer exakt räkning av år – där ordförande Anders Kjällmans goda minne och år för köp av stuga i fritidsområdet är till avgörande hjälp – sätter antalet år till 16.

Anders Kjällman, Uppsala, öppnar midsommarfirandet med ett kort tal:

– Äntligen sommar i Sverige, säger han medan solen lyser i kapp med alla förväntansfulla midsommarfirande. Han avslutar välkomsthälsningen med något alla kan instämma i här och nu:

– Varmt välkommen till Långvind, paradiset!

Det är påtagligt många unga människor i Långvind, både barn och unga vuxna.

Långvind.com får en pratstund med två personer som bott många årtionden i Långvind, Lennart Sundberg, Hudiksvall, och Torbjörn Englund, Västerås, och ställer frågan: Vad är bäst med Långvind?

– Vädret och att man samlas på midsommarafton, som är en samlingspunkt, med affären som är navet där man träffar alla, svarar Lennart Sundberg.

– Kul med många unga och generationsskiftet vi ser, säger Torbjörn Englund.

– Det har blivit en stor generationsväxling på kort tid, fyller Lennart i och räknar fram att man fått in tre yngre i styrelsen.

Lotteriet hade nya Långvindsbrickan som en av vinsterna. Här ser vi Eva Lorendahl, Söderhamn, som under många år drev Sommarbutiken, och Anders Kjällman, ordförande för Långvinds samfällighetsförening, dela ut Långvindsbrickan med assistans av Karin Gratias.

Brickan är framtagen av Långvinds byalag, som säljer den i två storlekar, liten (diameter 38 cm) för 395 kronor och stor (46 cm) för 445 kronor.

Under 1,5 timmar – folk började strömma till en kvart före firandets början – är midsommarstången och Sommarbutiken världens centrum för dem som är där.

Sommarbutiken är oerhört viktig för samlingen och sammanhållningen i Långvinds fritidsområde, som är det största i Gävleborg, där Mikael Pettersson, Uppsala, driver butiken för sextonde året. Affären i Långvinds fritidsområde är den enda på Hälsingekusten, som fortfarande återuppstår under två månader varje sommar. Det finns visserligen en affär i Mellanfjärden, men den har mer av ett kiosksortiment och kan inte på något sätt mäta sig med den ”fullsortimentsbutik” som Sommarbutiken är.

Det finns också flera facebooksidor/grupper, som är centrala för Långvind: Kungsgården Långvinds facebooksida (844 följare), Långvinds Samfällighets facebookgrupp (536 medlemmar), Sommarbutikens facebooksida (319 följare) och Långvinds facebookgrupp (151 medlemmar).

Midsommarfirandet i Långvind är helgen då permanentboende, fritidsboende och hemvändare möts, nu fler än någonsin enligt Långvind.coms och flera styrelserävars uppskattning.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 22 juni 2019


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv