Boka boende på Kungsgården Långvind!

Följ med i spåren av
mord och avrättningar

Print Friendly, PDF & Email

Mord och avrättningar i Enånger, är temat för två forntidsvandringar i sommar, den första lördag 29 juni, klockan 15–17.30. Ciceroner är arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson, arrangör Kungsgården Långvind.

Avrättningsplatsen i Sivik ligger på gränsen mellan Enångers socken och Njutångers socken. Den är en av två avrättningsplatser i Enånger; den andra ligger vid södra sockengränsen mot Norrala. Historien om avrättningsplatsen i Sivik, även känd som Sonkmo och Jansesplatsen, börjar och slutar 1845. Den 29 november 1845 blir bonden Jon Larsson, Enånger, halshuggen för mordet på sin svärfar, Jonas Johan Enlund, året före.

Fram till 1876 var avrättningar offentliga i Sverige. De utfördes ofta på en höjd vid en korsväg eller stor genomfartsled, eftersom det skulle vara lätt för människor att ta sig dit och se avrättningen. En dödsdömd skulle avrättas i sin hembygd.

Efter 1734 skedde avrättningarna främst genom halshuggning med bila. Efter halshuggningen blev kroppen begravd på avrättningsplatsen om det var en man eller bränd om det var en kvinna.

Om detta samt mord och straff under Sveriges historia, berättar paret Nilsson på Kungsgården Långvinds första forntidsvandring 2019. Det blir en andra vandring på samma tema onsdagen den 21 augusti  klockan 18–20.30.

Bilderna visar Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson under 2018 års vandring till Sivik.

Avrättningsplatsen ligger nära den gamla riksvägen mellan Enånger och Njutånger. På gamla Europaväg 4 nära avfarten mot Sivik finns en parkeringsficka med en informationsskylt om avrättningsplatsen. Platsen ligger på motsatt sida av vägen, cirka 100 meter in i skogen längs en stig. Platsen är utmarkerad med ett gammalt järnkors.

Liksom tidigare år blir det även en forntidsvandring till Hedningahällan, Enånger, lördagen den 17 augusti, klockan, 15–17.30. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har Hedningahällan varit handelsplats, ättestupa, fästning, religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Den som kommer på vandringen får svar på denna och många andra frågor.

Ingen förhandsbokning är nödvändig till vandringarna. Det är bara att infinna sig till vandringen med matsäck, kläder efter väder och grova skor.

Kungsgården Långvind arrangerar också andra forntidsvandringar för bokade grupper, med Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson som ciceroner, dels till Sivik och Hedningahällan, dels till Sofieholm, Njutånger, Rödhälle skans, Njutånger, Långvinds bruk, Enånger, och Finnskogen Nianfors, Enånger.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv