Forntidsvandring Sofieholm

Följ med på guidad vandring i Sofieholm, Njutånger, och ett intressant besök i en svunnen, småskalig industriell epok. Vattenkraften från Nianån vid Sofieholm har nyttjats sedan medeltid. Här anlades ett manufakturverk under 1790-talet, men långt innan dess fanns här ett antal olika verksamheter, som drevs av vattenkraften från Nianån.

De större brukens historia är väl belyst, medan historien för den typ av industri som Sofieholms manufakturverk representerar fortfarande återstår att berätta.

Kungsgården Långvind erbjuder forntidsvandring vid Sofieholm för grupper på minst sex personer som bokar en vandring. Bilden visar det forna vattenkraftverket i Sofieholm.

Ciceroner är ArcMontanas kunniga arkeologer, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson.

Vi samlas vid kraftsverksbyggnaden i Sofieholm, som är från från 1912 och var i drift tills området 2017 blev Hudiksvalls första kommunala naturreservat, Sofieholmforsens naturreservat. För att hitta dit, följer du skyltning mot Brogården och Öränge från gamla E 4 i Njutånger. Efter bron över Nianån svänger man till vänster nerför backen till kraftverksbyggnaden, som ligger på vänster sida.

Vi vandrar på både vägar och små stigar. Vi ser på de olika anläggningarna längs Nianåns bägge sidor samtidigt som vi av våra arkeologer får en kvalificerad guidning om denna mindre kända fas i den industriella utvecklingen i denna del av Hälsingland.

Mot slutet av vandringen dukar vi upp medhavd matsäck.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar – inklusive fikapaus – kräver stadiga skor och kläder efter väder.

Pris per person för guidning: 100 kronor.

Betalning: kontant eller swish 123-538 42 43 (Infopress AB).

Förhandsbokning: Kontakta Kungsgården Långvind!

Jörgen Bengtson
Foto: ArcMontana

Sidan uppdaterad 25 februari 2024