Forntidsvandring Finnskogen

Följ med på guidad vandring till Finnskogen i Nianfors med omnejd, som ger inblick i gammal skogsfinnbygd, sannolikt den äldsta i Hälsingland. Vad har vi för okänt finskt arv i Hälsingland, landskapet som gett namn åt Finlands huvudstad, Helsingfors?

Kungsgården Långvind erbjuder forntidsvandring i skogsfinska bygder i Nianfors för grupper på minst sex personer som bokar en vandring och för enskilda som kommer till våra annonserade forntidsvandringar. Bilden visar finnskogarnas utbredning i Sverige.

Ciceroner är ArcMontanas kunniga arkeologer, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson.

Vi samlas på parkeringen vid Nianfors kyrka, där våra arkeologer inleder med en sammanfattande bakgrund till den skogsfinska invandringen under 1600-talet från den östra rikshalvan. Hur gick den skogsfinska etableringen till i Sverige – den västra rikshalvan – generellt och hur var det lokalt, i området kring Nianfors?  Vilka lämningar finns kvar i dag efter denna period i Sveriges historia?

Efter denna inledning tar vi oss med bil till ”finnkyrkogården” i Nianfors.

Därefter fortsätter vi turen till Källsjö, där vi dukar upp medhavd matsäck.

Vi avslutar med att berätta hur bebyggelsen vid Källsjö förändrades genom tiderna till de lämningar man i dag kan se på platsen.

Mot slutet av vandringen dukar vi upp medhavd matsäck.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar – inklusive fikapaus – kräver stadiga skor och kläder efter väder.

Pris per person för guidning: 100 kronor.

Betalning: kontant eller swish 123-538 42 43 (Infopress AB).

Förhandsbokning: Kontakta Kungsgården Långvind!

Jörgen Bengtson
Karta: organisationen Finnskogarna.com

Sidan uppdaterad 25 februari 2025