Forntidsvandring Hedningahällan

Följ med på guidad vandring till Hedningahällan, Enånger, och en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Hedningahällan är en sägenomspunnen stenåldersboplats halvvägs mellan Ångersjön och Långvindsbruk. Har det varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Kungsgården Långvind erbjuder forntidsvandring till Hedningahällan för grupper på minst sex personer som bokar en vandring och för enskilda som kommer till våra annonserade forntidsvandringar. Bilden visar uppgången till Hedningahällan.

Ciceroner är ArcMontanas kunniga arkeologer, Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson.

Hedningahällan intar en speciell ställning bland de kända stenåldersboplatserna i Sverige.

Ända sedan Hedningahällan blev känd som fornminne på 1860-talet har platsen varit föremål för en rad olika tolkningar. Flera arkeologiska utgrävningar har ägt rum på platsen, men forskarna är inte överens om hur platsen ska tolkas. Den har inte varit en traditionell boplats, för platsen var en mindre klippö i en ytterskärgård. Har Hedningahällan varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark” där man ”bytte gener” med varandra?

Guidningen börjar vid parkeringen på den lilla avtagsvägen till Hedningahällan, på södra sidan av vägen Ångersjön–Långvindsbruk, 5,5 kilometer från E 4-avfarten till Långvind. En medfaren metallskylt med texten ”Stenåldersboplats” talar om var vandringen börjar.

Vi vandrar genom varierad terräng, på små stigar och genom stiglöst land. Stigen är ganska svårgången med blockterräng, vindfällen, kalhyggen och en avslutande liten ”klättring” upp till Hedningahällans topp.

Efter cirka 35 minuter är vi framme vid den ”klippö”, som Hedningahällan i dag är i skogslandskapet. På stenåldern var den en holme i havsbandet. Nu ligger den sju kilometer från havet och 45 meter över havsytan.

Väl framme får vi en kvalificerad och animerad guidning på Hedningahällans topp av våra arkeologer.

Mot slutet av vandringen dukar vi upp medhavd matsäck.

Vandringen tar cirka 2,5 timmar – inklusive fikapaus – kräver stadiga skor och kläder efter väder.

Pris per person för guidning: 100 kronor.

Betalning: swish 123-538 42 43 (Infopress AB) eller kontant.

Förhandsbokning senast klockan 18 dagen före till våra annonserade vandringar.

För övriga gäller förhandsbokning: Kontakta Kungsgården Långvind!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 25 februari 2024

Hedningahällan