Boka boende på Kungsgården Långvind!

Långvind firar
utan midsommar

Print Friendly, PDF & Email

Långvinds stora midsommarfirande – som brukar samla cirka 700 personer i fritidsområdet – är inställt. Pandemin gör att en folksamling över 50 personer är omöjlig.

Det traditionella midsommarfirandet i Långvinds fritidsområde – med musik, dans, sång och lekar – blir alltså inte av. Däremot kommer området att få en klädd midsommarstång. Sommarbutiken håller öppet som vanligt, så en och annan lär väl infinna sig för att insupa midsommaratmosfären. Bilden visar resningen av midsommarstången 2019.

– Midsommarfirandet är inställt. Midsommarstången ställs i ordning men betyder ingen uppmaning till större folksamlingar, skriver samfällighetsföreningens ordförande Anders Kjällman på föreningens facebooksida.

Långvinds två stora konserter den 5 juni och 14 augusti är, som vi tidigare meddelat, inställda.

Men Långvind öppnar sommarfirandet med gudstjänst och kapellstämma i Långvinds brukskapell söndagen den 21 juni. Det blir fysisk distansering i och utanför kapellet och enskilt förpackade godsaker till kaffet. Sedan fortsätter Långvinds kapell med Musik i sommarkväll alla lördagar klockan 18 från 4 juli till och med 22 augusti.

Populära bruksvandringen startar söndagen den 28 juni klockan 15 och fortsätter sedan hela sommaren med sista vandringen den 16 augusti. Ciceron på denna natur- och kulturvandring i ett järnbruk från svensk stormaktstid är Jörgen Bengtson.

Visningarna av traktens två juvelsmycken till medeltidskyrkor blir också av. Gunnar Andersson visar Enångers gamla kyrka onsdagen den 1 och 15 juli klockan 14–15.30. Njutångers kyrka har visningar onsdagen den 8 och 22 juli, även dessa klockan 14–15.30.

Forntidsvandringarna med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson börjar lördagen den 15 augusti med vandring till Hedningahällan klockan 15–17.30. En vecka senare, lördagen den 22 augusti klockan 15–17, leder oss paret Nilsson på en vandring till avrättningsplatsen i Sivik. Avslutande vandring är lördagen den 5 september klockan 15–17 i Långvinds bruk, med temat ”från hamn till hytta”, som i år får ett annat upplägg.

Avslutning på sommarens program blir två svampexkursioner, lördagen den 5 och lördagen den 19 september, båda klockan 9–15. Dessa aktiviteter är de enda med krav på förhandsanmälan.

Förhoppningsvis blir det också Skördemarknad lördagen den 19 september klockan 11–15, då Långvinds herrgård också håller öppet för guidning och herrgårdscafé.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 15 juni 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv