Från åttahundra
personer till åtta

Långvinds fritidsområde var sig verkligen inte likt på midsommarafton. Midsommarstången var visserligen nyklädd och fräsch i sommarvärmen, men ingen dans runt majstång, ingen musik, ingen lottförsäljning, inga möten och inget firande över huvud taget.

Långvind.com var där vid 15-tiden, då midsommarfirandet skulle ha börjat om inte coronapandemin hade slagit ut det hela.

Fina midsommaraftnar brukar det komma 700–800 personer. Nu är det nio.

Jag frågar Mikael Pettersson, som driver sommarbutiken, hur midsommarafton har varit?

– Varm och ovanlig, har gått från 800 till 20 personer som firar midsommar, säger han och räknar in dem som finns i och utanför butiken.

Han är dock inte så orolig för intäkterna en dag som denna, som man skulle kunna tro.

– Tror inte det blir så mycket sämre än en vanlig midsommarafton, blir mer utspritt med kunder över dagen, säger Micke Pettersson.

Ny i butiken är Lovisa Holst, som sommarjobbar bakom disken.

Micke Pettersson har en jämn ström av kunder under vår vistelse, som köper glass, hamburgare från den nya grillen han köpt till butiken och naturligtvis livsmedel. Långvind är enda samhälle på Hälsingekusten – utanför de fyra stora tätorterna – som har kvar en sommarbutik. Den är fortsatt samlingspunkten i Långvind, oberoende av coronan.

Vanliga midsommaraftnar är det mycket folk och många man känner igen och språkar med. I dag finns ett sällskap utomhus på åtta personer, som tagit sin tillflykt till skuggan i närheten av midsommarstången.

Jag frågar hur midsommarfirandet brukar vara för dem.

– Vi brukar fira i föräldrarnas stuga på Fornstigen 27 och här, säger Sofia Bergqvist, till vänster på bilden.

I år blev det glass och en vacker midsommarstång att fästa ögonen på.

– Folktomt, det går bra, säger Olof Forsvik i bakgrunden

– Inte mycket folk på stranden heller, konstaterar Kristina Stillmark till höger på bilden.

Text och foto:
Jörgen Bengtson