Boka boende på Kungsgården Långvind!

Kungsgården Långvind
vässar prisad frukost

Print Friendly, PDF & Email

Förra året fick frukosten på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind en silverplats i kategorin Sveriges bästa frukost. Bakom utmärkelsen står Svenska Turistföreningen (STF), med 250 boenden i Sverige. Nu vässar Kungsgården Långvind sin frukost ytterligare, för att ge än mer innehåll åt sin ”frukost med guldkant”.

– Från och med midsommarveckan har vi hemmagjord granola, som blivit enormt uppskattad, egen sillinläggning, hemmagjord färskost, ekologiskt surdegsbröd från Hudik Bröd och lokal rostbiff av högsta kvalitet, säger Agneta Bengtson.

Hon är huvudansvarig för frukosten på hotellet, vandrarhemmet och kursgården Kungsgården Långvind, Enånger, och gör husets granola. Externa gäster är också välkomna, bara de bokar en frukost senast dagen före.

– Det är roligt med externa frukostgäster. Under midsommarhelgen har vi haft en grupp på tio personer, som ätit frukost i fyra dagar, berättar Agneta Bengtson.

Totalt har Kungsgården Långvind drygt nittio produkter till frukost. Drygt trettio av dessa är lokala, ekologiska och/eller rättvisemärkta. Det kan i sig vara ett rekord, enligt Green Keys inspektör, som blev djupt imponerad när han kontrollerade miljöarbetet på Kungsgården Långvind.

Kungsgården Långvind är sedan 2012 en av Green Key Sverige miljöcertifierad logi- och konferensanläggning, den första i Hälsingland.

Åter till frukosten.

– Vi blev mäkta stolta över silverplatsen förra året, säger Agneta Bengtson och läser upp juryns motivering för Kungsgården Långvinds ”mångfacetterade buffé”, där ”enbart motiveringen gör oss hungriga”:

”Vare sig du älskar ost eller föredrar chark, dras till sötsaker eller helst njuter av en gammeldags sillmacka, så har denna frukost något för dig. Och om du är på humör, varför inte unna dig ett glas champagne eller en snaps med lokalt brännvin? Detta är stället för en riktig långfrukost, leta dig fram mellan alla 90 (!) alternativen och komponera just din frukost med guldkant.”

Kungsgården Långvind vilar inte på lagrarna, utan har under vinter och vår funderat på vad man kan utveckla på frukostbordet.

Låt oss ta några exempel:

• Bröd finns det nu tio sorter av: hembakat ekologiskt surdegsbröd (längst ner till höger på bilden), nygräddade småfranskor, nygräddade fullkornssmåfranskor, frökusar, mustigt finskt rågbröd och rostbröd samt minst fyra typer av hårt bröd.

• Pålägg går inte heller av för hackor: två långlagrade svenska ostar, krämig camembert, gräslöksfärskost, vitlöksfärskost, renost/räkost och under sommaren hemmagjord färskost. Till detta kommer skinka, svensk rostbiff från Hudiksvall, lokal korv och fyra marmelader.

• Fil, yoghurt och mjölk finns i överflöd: sex sorter, varav hälften är lokala mejeriprodukter. Till detta kommer sexton flingor, fröer och sylter, varav flera lokala, ekologiska och nu senast den hemmagjorda granolan.

• Fisk finns i form av tre sillsorter, varav en egen sillinläggning, två sorters kaviar och böcklingpastej eller laxpastej.

STF Kungsgården Långvind har tidigare tagit två priser i andra STF-kategorier: år 2017 tog Kungsgården Långvind silvermedalj i ”Årets kudde bästa boende” och 2018 brons i ”Årets kudde Hållbarhet”.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv