Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kungsgården Långvind
tog silver som ”bästa frukost”

Print Friendly, PDF & Email

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind tog i år silver i kategorin Sveriges bästa frukost. Det skedde på söndagskvällen, när Svenska Turistföreningen (STF) korade vinnarna i tävlingen Årets kudde.

I tävlingen deltog Sveriges 250 STF-anslutna vandrarhem-hotell, fjällstationer och fjällstugor i sex olika kategorier: tre för boenden (hotell-vandrarhem, fjällstationer och fjällstugor), en för vardera frukost, hållbarhet och upplevelse. Fem boenden var nominerade i varje kategori.

Kungsgården Långvind vann alltså en silvermedalj i kategorin Frukost, för sin ”mångfacetterade buffé”. Juryn säger att ”enbart motiveringen gör oss hungriga” och skriver vidare:

”Vare sig du älskar ost eller föredrar chark, dras till sötsaker eller helst njuter av en gammeldags sillmacka, så har denna frukost något för dig. Och om du är på humör, varför inte unna dig ett glas champagne eller en snaps med lokalt brännvin? Detta är stället för en riktig långfrukost, leta dig fram mellan alla 90 (!) alternativen och komponera just din frukost med guldkant.”

Agneta Bengtson är huvudansvarig för frukosten på Kungsgården Långvind, som serveras året om. Externa gäster är också välkomna, bara de bokar en plats vid frukostbuffén senast dagen före.

Hur känns det?

– Fantastiskt. Vi är överväldigade, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Trodde ni på medalj?

– Vi visste att vi var en av fem nominerade, men trodde ärligt talat inte på medaljplats, eftersom det finns så många ambitiösa och engagerade värdar bland våra kollegor.

Vad kommer ni att göra nu för att utveckla frukosten?

– Vi har funderingar på att göra egna sillinläggningar och börja med lokal rostbiff. Dessutom funderar vi på att baka våra grova frallor. Sen går det alltid att ta ett steg till vad gäller matsvinn, säger Agneta Bengtson.

På frukostbuffén finns cirka trettio lokala, ekologiska och/eller rättvisemärkta produkter – och nu satsar man alltså på ännu fler.

STF Kungsgården Långvind har tagit två priser i andra STF-kategorier de två senaste åren. År 2017 tog Kungsgården Långvind silvermedalj i ”Årets kudde bästa boende”. Förra året fick Kungsgården Långvind brons i ”Årets kudde Hållbarhet”.

Här är årets vinnare, som fick sina priser på en gala utanför Stockholm på söndagskvällen.

Övre raden, med kategori och medalj inom parentes: Agneta på STF Kungsgården Långvind (Frukost, silver), Cecilia på STF Nyrup (Boende, brons), Jörgen på STF Kungsgården Långvind (Frukost, silver), Cesar och Klara på STF Möja (Boende, guld), Pontus på STF Långholmen (Hållbarhet, silver), Cai på STF Jokkmokk Åsgård (Upplevelse, brons), Andreas på STF Falun Vassbo (Hållbarhet, guld) och Johan på STF fjällstugor (Boende Nallo, guld; Lunndörren, silver; Gåsen, brons).

Nedre raden: Sussi och Hans på STF Brantevik Råkulle (Boende och Upplevelse, silver), Elin på STF Saltoluokta (Boende fjällstation, brons), Alexandra på  STF Blåhammaren (Boende fjällstation, guld) och Simona på STF af Chapman (Hållbarhet, brons).

Saknas på bilden är värdarna från STF Ivögården (Upplevelse, guld), STF Röstånger Villa Söderåsen (Frukost, guld), STF Hemavan (Boende fjällstation, silver) och STF Ammarnäs (Frukost, brons).

Jörgen Bengtson
Foto: Svenska Turistföreningen

Nyheten uppdaterad 12 november 2019

 

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv