Midsommargenerationsskifte

I år levde midsommar upp till sitt namn, med flödande sol, mycket dans runt majstången och inbjudande kvällssommar. I Långvinds fritidsområde, som kanske har det största midsommarfirandet på Hälsingekusten, kom cirka 600 personer till majstången vid sommarbutiken.

Det var levande musik med Börje Ring, Anders Kjällman som förstärkte med fiol och Eva Estberger som var lekledare. Det var massor av sång och dans runt majstången, typiska midsommartävlingar och strykande åtgång på lotter och naturligtvis massor av glass som gick åt i sommarvärmen.

I Långvind börjar midsommarfirandet av tradition redan på midsommaraftons afton, det vill säga dagen före midsommarafton. Vid 20-tiden kom gamla och unga samman för att klä midsommarstången och avsluta med korv och dricka. Det egentliga midsommarfirandet började klockan 15 på midsommarafton med stångresning. Sedan tog musik och dans över.

Långvind.com:s reporter fick äran att ingå i den jury, som korade Långvinds vackraste midsommarkransar. Lovis Holmström, Fornstigen, vann barnklassen och Johanna Dahlberg, Rådjursstigen, vann vuxenklassen.

Förra sommaren la kyla och kraftigt regn sordin på stämningen. I år var det uppåt, alla fick chans att sola ikapp med solen. Vädret gjorde också att flera sökte sig till midsommarfirandet på den stora yta, som är inramad av parkeringsplatsen, fotbollsplanen, bangolfen och sommarbutiken. I år kom omkring 600 personer.

En nyhet för i år är att föreningen fått en liten scen för midsommarmusikanterna och en kombinerad scen och lastkaj vid butiken.

– Mer folk i år och Långvind har fått två scener, summerar en nöjd ordförande i Långvinds samfällighetsförening, Torbjörn Englund, för Långvind.com.

– Det är fler här är förra året, konstaterar Kurt Jansson från Strandstigen på Korsholmen. Han noterar också att det är många nya ansikten.

– Jag tror vi ser ett generationsskifte i Långvind, säger han till Långvind.com.

Andra vi talar med gör samma reflektion.

– Visst är det ett generationsskifte. Bara på vår stig har vi haft fyra ägarbyten på ett år, säger Lennart Sundberg på Ejderstigen, en nestor i området med cirka två årtionden i samfällighetsföreningens styrelse bakom sig.

– Jättetydlig generationsväxling, säger Anders Kjällman från Rävstigen.

Vid niotiden på kvällen tog midsommarfirandet ny fart, nu med dans på det nya trädäcket utanför sommarbutiken med DJ Micke som skötte musiken från den scen som annars är hans lastbrygga till sommarbutiken. Tidigare har föreningen haft dans vid tennisbanorna till levande musik.

Jörgen Bengtson