Långvind med aktiviteter
men utan midsommarfirande

Långvinds stora midsommarfirande – som brukar samla cirka 700 personer i fritidsområdet – är inställt för andra året. Men det finns en lövad midsommarstång, där enskilda kan fira. I Långvindsbruk blir alla aktiviteter av som planerat, bland annat Musik i sommarkväll i kapellet, bruksvandringar, forntidsvandringar och annat arrangerat av Kungsgården Långvind, kulturarvsdagen på Långvinds herrgård och höstmarknad som Långvinds bruksmiljöförening står för.

Det traditionella midsommarfirandet i Långvinds fritidsområde – med musik, dans, sång och lekar – blir alltså inte av i år heller. Men midsommarstång finns och Sommarbutiken håller öppet som vanligt. Så en och annan lär väl infinna sig för att insupa midsommaratmosfären (bilden visar resningen av midsommarstången 2019).

– Föreningens midsommarfirande är inställt även i år, säger Anders Kjällman, ordförande för Långvinds samfällighetsförening, till Långvind.com.

Men Långvind öppnar sommarfirandet med gudstjänst och kapellstämma i Långvinds brukskapell söndagen den 27 juni. Det blir fysisk distansering i och utanför kapellet och enskilt förpackade godsaker till kaffet. Sedan fortsätter kapellet med Musik i sommarkväll, med avslutande kort andakt och kyrkkaffe, alla lördagar klockan 18 från 3 juli till och med 28 augusti.

Bruksvandringarna i Långvind startar söndagen den 27 juni klockan 15 och fortsätter sedan hela sommaren med sista vandringen den 15 augusti. Ciceron på denna natur- och kulturvandring i ett järnbruk från svensk stormaktstid är Jörgen Bengtson.

Kyrkovisningarna av traktens två juvelsmycken till medeltidskyrkor, blir också av. Gunnar Andersson visar Enångers gamla kyrka den 12 och 26 juli klockan 14–15.30. Njutångers kyrka har visningar den 14 och 28 juli, även dessa klockan 14–15.30.

Forntidsvandringarna med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson börjar lördagen den 14 augusti med vandring till Hedningahällan klockan 15–17.30. En vecka senare, lördagen den 21 augusti klockan 15–17, leder oss paret Nilsson på en vandring i Långvinds bruk på temat ”från hamn till hytta”. Avslutande vandring är till avrättningsplatsen i Sivik, Enånger på gränsen till Njutånger, lördagen den 28 augusti klockan 15–17.

Svampexkursionerna, som avslutar sommarens program på Kungsgården Långvind, har som vanligt svampkonsulent Monica Svensson som ledare. Exkursionerna blir lördagen den 4 och söndagen den 5 september, båda klockan 9–15. Dessa aktiviteter är de enda med krav på förhandsanmälan.

Kulturarvsdag blir det som vanligt på Långvinds herrgård den 12 september klockan 13. Den börjar med föreläsning på temat ”Kulturarv för alla” och fortsätter med visning av herrgården.

Skördemarknaden blir av, en vecka senare än vanligt, lördagen den 25 september klockan 11–14. Då håller också Långvinds herrgård öppet för visning klockan 13.


Text och foto:
Jörgen Bengtson