Kyrkovisningar

Följ med en kunnig ciceron på upptäcktsresa i Hälsinglands främsta medeltidskyrkor, Enångers gamla kyrkaNjutångers kyrkaForsa kyrkaHögs kyrka, Söderala kyrka och Trönö gamla kyrka.

Gunnar Andersson Enangers kyrkaSe kyrkan med nya ögon från utsidan, lär känna historien, träd in i kyrkorummet, följ med på en kvalificerad och fascinerande kyrkovisning, se byggnad, målningar och inventarier på nytt sätt.

Kungsgården Långvind erbjuder kyrkovisningar för grupper på minst sex personer, som bokar en visning.

Ciceron är en stor kännare av våra lokala medeltidskyrkor, historikern Gunnar Andersson. Han har dokumenterat flera av kyrkorna. På bilden är han klädd i medeltida skrud, när han visar Enångers gamla kyrka för en grupp på pilgrimsvandring på Stråsjöleden, arrangerad av Kungsgården Långvind.

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter guidningen inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka.

Vi erbjuder även visning av Enångers gamla kyrka med två erfarna arekologer, inom ramen för Kungsgården Långvinds forntidsvandringar, se Forntidsvandringar.

För mer information, läs om
 Enångers gamla kyrka
• Forsa kyrka
 Högs kyrka
 Njutångers kyrka
 Söderala kyrka
 Trönö gamla kyrka

Guidningen tar cirka 1,5–2 timmar.

Pris per person: 100 kronor.

Kontakta Kungsgården Långvind för bokning!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 30 mars 2022