Stormaktskartor till
Kungsgården Långvind

Långvind är ett bruk från svensk stormaktstid, grundat 1687. Vad passar då inte bättre än att i rummen på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind ha en kartor i original från stormaktstiden?

I dag hängde Agneta Bengtson upp en ny tavla i gästrummet Kvarndammen. Det är en karta över Stormaktssverige, med gränser som går längre i österled än något fredsfördrag gav Sverige. Halva sjön Onega är på denna karta svensk.

Kartan är ett handkolorerat kopparstick, gjord av Herman Moll (1654–1732). Han är en av det sena sextonhundratalets och tidiga sjuttonhundratalets absolut största kartritare.

Herman Moll var sannolikt född i Nederländerna, men kan också vara av tysk härkomst. Hur som helst slog han sig tidigt (1678) ner i London, där han drev verksamhet hela sitt liv. Han gjorde kartor från original, som andra kartografer gjort. Men han arbetade också som kartgravör och självständig kartritare.

Kartan som nu pryder rummet Kvarndammen är en mindre karta, sannolikt utgiven cirka 1720–1730. Den visar dock Sverige, som det var när stormaktsvälden var som störst. Stormaktstiden gick definitivt i graven i freden i Nystad 1721, men gjorde det de facto vid Karl XII:s död 1718 eller ännu tidigare.

Text och foto:
Jörgen Bengtson