Sommarbutiken med
Micke på sextonde året

Långvinds sommarbutik öppnade i lördags för säsongen. För butiksföreståndaren Mikael Pettersson är det sextonde året, som han driver butiken i fritidsområdet. Sommarbutiken, som butiken passande nog heter, är Hälsingekustens enda sommarsäsongsöppna livsmedelsaffär med fullt sortiment.

Sommarbutiken har också en aktiv Facebooksida med 411 följare.

Mer eller mindre varje år har Micke presenterat nyheter: butiksbageri, varmkorv, trådlöst internet, lösglass, enklare servering, böcker …

I år blir det en utvidgad korvmeny:

– För alla korvälskare finns det nu två mättande och goda nyheter på menyn: chilikorv samt ost- och bacon-korv, berättar Mikael Pettersson på butikens Facebooksida.

En annan nyhet är ”filtrerat hantverksöl” märkt Långvind, som kommer från Sollentuna bryggeri i Rotebro.

Butiken har öppet fram till 15 augusti måndag–lördag klockan 11–21 och söndag klockan 11–19. Efter den 15 augusti är butiken öppen de två kommande helgerna, klockan 11–21 respektive 11–17.

Affären har butiksbakat bröd och färska tidningar. Sedan flera år finns också en enkel servering, med Långvindsburgare, olika korvar och dryck.

Tidigare fanns under sommaren butiker eller kiosker i många fritidshusområden eller fritidshusdominerade områden på Hälsingekusten. I dag är, vad vi vet, livsmedelsbutiken i Långvind den enda fullsortimentssommarbutiken som är kvar.

Långvinds fritidsområde är stort nog att bära upp en sommarbutik, har en samfällighetsförening som är stark nog att gå i land med uppgiften och en arrendator som är driven nog att år efter år hålla igång en butik under två månader. För samfällighetsföreningen är butiken strategisk, en naturlig samlingspunkt i Gävleborgs största fritidshusområde.

Jörgen Bengtson
Foto: Sommarbutikens Facebooksida