Alla helgon
även i Långvind

Allhelgonatid är inte bara Haloween. Det är framför allt helgen då vi mer än andra tider på året besöker gravar, tänder ljus och tänker på nära och kära som inte längre är i livet. Så är det också i Långvindsbruk, trots att kapellet saknar kyrkogård.

För femte gången håller Långvinds kapell öppet på alla helgons dag. På lördag är alla välkomna mellan klockan 14 och 18. Liksom tidigare år möter brukskapellet besökaren med tända ljus, stillsam musik och tid för enskild andakt. På kapellets södra sida är folk välkomna att tända gravljus till minne av avlidna.

– Vi välkomnar till enskild andakt och en fin kristen tradition, som vi också uppmärksammar i Långvind, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

Langvinds kapell alla helgons dag

Många kyrkor har gudstjänst på alla helgons dag; tända gravljus lyser upp kyrkogårdarna. Sedan många år tillbaka har människor spontant tänt ljus på södra sidan av Långvinds kapell.

På alla helgons dag 2013 började kapellföreningen följa upp detta med en öppen kyrka, musik, ett stort kopparkärl med ljus framför altaret (bilden), brasa i kaminen och möjlighet till enskild andakt.

– Ett minnets ljus, ett tacksamhetens ljus och ett saknadens ljus – ingen vet utom den som tänder sitt ljus, och kanske inte alltid hon eller han heller. Ljuset säger något som ord och tankar inte räcker till för, säger Pärlennart Larsson.

text och foto:
Jörgen Bengtson