Dundersuccé för Tomtemys

Tomtemys andra lördagen i advent blev en större succé än tidigare år, med cirka 1 800 besökare som kom till Långvind, för vandra längs en av 1 700 marschaller upplyst stig, träffa tomten och tomtenissar, möta troll och andra skrämmande varelser, äta varmkorv och fika.

– Det var magiskt i kväll. Barnen undrade hur det var möjligt att snön kom just till Tomtemys, ”det måste vara nåt trolleri!”, skriver personen bakom Tomtemys, Sara Johansson, på sin Facebooksida.

Den upplysta stigen slingrar sig genom den gamla järnbruksmiljön, går till tomtens stuga och sedan tillbaka till Café Bränneriet. Längs vägen möter man troll och häxor, älvor och vittror, välkända figurer ur Ronja Rövardotters värld som Skalle-Pär och naturligtvis tomtar av olika storlekar.

Tomtemys är gratis. Initiativtagaren Sara Johansson vill att ”barnen ska få en upplevelse som inte ska kosta föräldrarna en smärre förmögenhet”. Med hjälp av sponsorer, Bölans scoutkår i Lindefallet och många andra frivilliga, erbjuder Tomtemys ett fantastiskt äventyr i en bruksmiljö i vinterskrud.

I lördags strömmande människor till Långvind i en mängd, som det lilla brukssamhället mellan Hudiksvall och Söderhamn aldrig upplevt tidigare en vinterdag. För att klara anstormningen hade Långvinds bruk öppnat och plogat skogsbilvägen ut från Långvindsbruk. Därmed kunde trafiken flyta någorlunda. Problemet var att parkeringsplatserna inte räckte till, vilket fick en del besökare att vända.

Tomtemys startade 2010 och hette till en början Tomtesmyg. Sara Johansson, som är en av bara drygt dussinet permanentboende i Långvindsbruk, har på egen hand startat ett jättearrangemang, som vuxit år för år, både i omfattning och besökare.

Jörgen Bengtson