Åter dags för Tomtemys

Succén Tomtemys är tillbaka och välkomnar stora och små barn den 7 december klockan 15–18 i Långvindsbruk.

– Möt troll, tomtar, älvor och småknytt i skogen. Titta in i tomtens stuga och se vad han sysslar med inför julen, säger arrangörerna Tomtemys i Långvind och Bölans scoutkår.

En stig för besökarna genom den gamla järnbruksmiljön – som är upplyst av marschaller, lyktor och andra ljus – till tomtens stuga och Café Bränneriet. I och utanför Bränneriet väntar varmkorv, dricka, kaffe och pepparkakor, som arrangörerna bjuder på.

Stigen börjar vid Bränneriet och Kolhuset, går längs med Långvinds ströms nya fåra, fortsätter över strömmen nedanför herrgården, går förbi gamla masugnen och fortsätter på stigen till ångsågverket och tomtens stuga, för att sedan följa landsvägen tillbaka till Bränneriet.

Som vanligt krävs ingen anmälan och entrén är fri, men det går bra att skänka en slant i Bränneriet.

Bakom Tomtemys, som tidigare hette Tomtesmyg, står eldsjälen Sara Johansson, Långvindsbruk. Hon har på egen hand startat ett jättearrangemang, som samlar över tusen personer per aktivitet sedan starten 2010. Hon har både raggat sponsorpengar och organiserat arrangemanget. Hon får hjälp av Bölans scoutkår i Lindefallet, som assisterar med ledare och scouter, och enskilda.

Tidigare års publikframgång, med 1 300 besökare för ett år sedan, lär återupprepa sig.

– Det kommer säkert fler i år. Ryktet sprider sig hela tiden. Jag berättar om det när jag möter folk och alla blir intresserade, berättar Sara Johansson för Långvind.com.

Tomtemys erbjuder en julaktivitet till alla barn som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”. Därför är allt gratis.

– Barnen ska få en upplevelse som inte ska kosta föräldrarna en smärre förmögenhet. Med hjälp av sponsorer kan vi erbjuda ett äventyr, en upplevelse, som inte kostar besökarna något, säger hon.

Årets Tomtemys bjuder inte på några överraskningar, men ”förhoppningsvis har vi bättre anordnat med parkering och utfarter”.

Tomtesmyg är en återkommande aktivitet i Torsåker i gästrikekommunen Hofors. Det gav Sara Johansson inspiration till en liknande aktivitet i Långvinds anrika bruksmiljö. Och redan på första försöket slog hon Torsåkers Tomtesmyg med hästlängder i besökssiffror.

Just nu snöar det i Långvindsbruk. Det är inget som Sara Johansson oroar sig för. Det var ännu mer snö för ett år sedan.

– Jag ska gå ut och pynta granar om en stund, säger hon.

Jörgen Bengtson