Tomtemys i Långvind

De två tidigare årens succé, Tomtemys, är tillbaka och välkomnar stor och små barn den 8 december klockan 15–18 i Långvindsbruk.

– Möt troll, tomtar, älvor och småknytt i skogen. Titta in i tomtens stuga och se vad han sysslar med inför julen, säger arrangörerna Tomtemys i Långvind och Bölans scoutkår.

Tomtens hjälpreda leder barn och vuxna på stigen i den gamla järnbruksmiljön, som är upplyst av lyktor, ljus och marschaller.

Stigen börjar vid Bränneriet och Kolhuset, går längs med Långvinds ströms nya fåra, fortsätter över strömmen nedanför herrgården, går förbi gamla masugnen och fortsätter på stigen till ångsågverket och tomtens stuga, för att sedan följa landsvägen tillbaka till Bränneriet. Den som tar sig runt stigen bjuder arrangörerna på varmkorv, dricka, kaffe och pepparkakor i Café Bränneriet.

Som vanligt krävs ingen anmälan och entrén är fri, men det går bra att skänka en slant i Bränneriet.

Tidigare års publikframgång lär återupprepa sig. Tomtemys, som tidigare hette Tomtesmyg, startade 2010 och blev en succé. Tomtemys är andra lördagen i advent. I år byter aktiviteten namn, eftersom Tomtesmyg är ett arrangemang för Korpföreningar i Småland.

Bakom Tomtemys står en ung eldsjäl i Långvindsbruk, Sara Johansson. Helt på egen hand startade hon ett jättearrangemang, som samlade över tusen personer premiäråret. Hon har både raggat pengar och organiserat Tomtemys. Scoutkåren i Lindefallet (Bölan) har assisterat med ledare och scouter.

Tanken bakom Tomtemys är att erbjuda en julaktivitet till alla barn som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”. Därför är allt gratis.

Tomtesmyg har varit en återkommande aktivitet i Torsåker i gästrikekommunen Hofors. Det gav Sara Johansson inspiration till en liknande aktivitet i Långvinds anrika bruksmiljö. Och redan på första försöket slog hon Torsåkers Tomtesmyg med hästlängder i besökssiffror.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 9 december 2012