Tomtemys jättesuccé

Lördagens Tomtemys i Långvind blev åter en succé, i år med rekordmånga deltagare. Hundratals barn kom med vuxna till Långvindsbruk för att träffa tomten, se troll, älvar och småknytt. Långvind har fått en tradition, som har kommit för att stanna.

Tomtemys var en stig kantad med långt över 1 500 marschaller och andra ljus. Stigen slingrade sig igenom det gamla järnbruksområdet. Längs stigen fanns troll, älvar, småhäxor, rumpnissar, småknytt och andra figurer. Mot slutet av stigen kom barnen till tomtens stuga bredvid ångsågverket. Sedan gick vandringen vidare till Café Bränneriet, där det vankades varmkorv, glögg, kaffe, dricka och pepparkakor.

Bakom Tomtemys står Sara Johansson, 32-årig tjej som bor i Långvindsbruk och lägger ner ett stort ideellt arbeta på att arrangera Tomtemys. Det var tredje året hon arrangerade Tomtemys, eller Tomtesmyg som det hette de två första åren. Liksom tidigare år hade hon hjälp av Bölans scoutkår.

I år kom det rekordmycket folk till arrangemanget, som började när skymningen sänkte sig över det lilla brukssamhället på Hälsingekusten. Anstormningen gjorde att allt gick åt och att glöggen, som serverades längs stigen, tog slut innan alla hunnit runt stigen. Parkeringsplatserna räckte inte på långa vägar till. Folk parkerade längs hel ”bruksgatan” och även längs vägen till Långvinds fritidsområde.

Liksom tidigare år har Sara Johansson hittat sponsorer till marschaller, förtäring och allt annat som behövs för att ställa till med en gratisfest för alla barn. I år fanns 1 600 marschaller längs stigen. Till detta kom fotogenlyktor, eldar, julgransbelysningar och annat som lyste upp vinternatten.

Långvind.com fick en pratstund med Sara Johansson, när hon pustar ut efter årets arrangemang.

Hur blev årets Tomtemys?

– Det gick alldeles utmärkt. Det kom ungefär 1 300 personer, det blir bara fler och fler, säger hon.

Vad är du mest nöjd med?

– Att allt gick som klaffat. Det går inte att önska mer.

Blir det fortsättning även 2013?

– Oh, ja, det är ett måste. Nu ligger jag på jobb i Norge och tar igen mig. Sedan får jag börja arbeta med nästa års Tomtemys.

Hur gick det att få sponsorer till Tomtemys 2012?

– Det gick skapligt.

Sara Johansson fick inspirationen till att starta Tomtemys/Tomtesmyg i Torsåker. I Torsåker i gästrikekommunen Hofors är  Tomtesmyg en återkommande aktivitet första helgen i advent. I Långvind är det andra helgen i advent som gäller. Nästa Tomtemys blir lördagen den 7 december 2013.

Långvind.com har skrivit om Tomtemys 2012 och dess föregångare Tomtesmyg 2011 och Tomtesmyg 2010.

Jörgen Bengtson