Tomtemys femårsjubilerar

Den 6 december är det dags för Tomtemys i Långvind. Då tänder arrangören Sara Johansson och medhjälpare 2 000 marschaller och bemannar en tomte- och trollstig, som ringlar sig genom den gamla bruksmiljön.

– Möt troll, tomtar, älvor och småknytt i skogen. Titta in i tomtens stuga och se vad han pysslar med inför julen, berättar Tomtemys på sina affischer.

Tomtemys kommer med mörkret, klockan 15–18, och brukar locka långt över 1 000 personer.

En av marschaller och lyktor upplyst stig slingrar sig genom bruket. Längs vägen möter man troll, älvor, rumpnissar, småknytt och andra skogsväsen ur vår tradition. Efter ett besök i tomtens stuga kommer besökaren tillbaka till Café Bränneriet, där korv, pepparkakor och festis väntar (vuxna kan också få kaffe).

Bakom arrangemanget står Långvinds bruksmiljöförening och Bölans scoutkår. Men initiativtagare till och eldsjäl bakom Tomtemys är Sara Johansson, Långvindsbruk. Hon startade det hela för fem år sedan. Hon ville ge en julaktivitet till alla barn, som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”, berättade hon för Långvind.com förra året. Därför är allt gratis.

– Barnen ska få en upplevelse som inte ska kosta föräldrarna en smärre förmögenhet. Med hjälp av sponsorer kan vi erbjuda ett äventyr, en upplevelse, som inte kostar besökarna något, sade Sara Johansson till Långvind.com.

Från början hette arrangemanget Tomtesmyg, efter ett liknande arrangemang i Gästrikland, Tomtesmyg på Gammelgården. I Långvind bytte arrangemanget senare namn till Tomtemys.

Årets nyhet, förutom att Tomtemys fyller fem år, är att evenemanget fått en egen sida på Facebook, Tomtemys i Långvind. Den startade 26 oktober 2014 och har på kort tid fått 882 ”gilla”. Som vanligt är evenemanget gratis för deltagarna, men ingalunda utan kostnader.

– Skulle du/ni vilja hjälpa till och sponsra en slant till denna magiska kväll?  Varenda krona går oavkortat till barnen som kommer på Tomtemys, skriver Tomtemys på sin FB-sida.

Tomtemys tar emot pengar på Långvinds bruksmiljöförenings plusgironummer 144301-9. Skriv ”Tomtemys” i meddelandefältet och lägg till namn på person eller företag. Den som betalar före 25 november får med sitt namn på en sponsortavla.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 7 december 2014