Rekordmånga på Tomtemys

Femårsjubilerande Tomtemys slog rekord på lördagen, med cirka 2 500 besökare mot tidigare som mest 1 800!

Boende i Långvindsbruk märkte tidigt att många var på väg till Tomtemys. Redan innan Tomtemys öppnade klockan 15, kom bilkaravan efter bilkaravan körande. När klockan var slagen, bildade bilarna tät kö från avfarten till Lågngvindsbruk längs hela ”bruksgatan”.

Det som lockade var tomte- och trollstigen, som ringlar sig genom den gamla bruksmiljön, med troll, älvor, rumpnissar och andra figurer längs vägen. Stigen tog också besökaren till Kännatomten i stugan Tomtebo bredvid det gamla ångsåkverket, innan det var dags att värma sig i Bränneriet med varmkorv, saft och pepparkakor. Längs stigen och hela vägen till Långvind fanns 2 000 marschaller, fotogenlyktor och andra ljus tända.

Sara Johansson, som startade Tomtemys för fem år sedan och fortfarande i högsta grad är arrangör, kunde summera ett synnerligen lyckat evenemang. Enda ”misslyckande” var väl att snön inte hade lagt sig över nejden, även om kylan fanns där.

Ett tag såg det ut som om korven skulle ta slut. Men Sara skickade iväg en av fyrtiotalet frivilliga, som gör Tomtemys möjligt, att köpa all korv som fanns på Coop i Enånger.

Bakom Tomtemys står Långvinds bruksmiljöförening och Bölans scoutkår. Men initiativtagare till och eldsjäl bakom Tomtemys är alltså Sara Johansson, som själv bor i Långvindsbruk. Hon startade det hela som en julaktivitet för alla barn, som ”inte har råd att åka någonstans på vintern, till fjällen eller Tomteland”. Därför är allt gratis.

Arrangörerna tigger ihop marschaller, korv, saft, pepparkakor och annat som hör till.

Tomtemys har en egen Facebooksida, som snabbt blivit mycket populär. I dag har den 1 106 ”gilla” mot 882 ”gilla” den 13 november 2014, när Långvind.com skrev förra artikeln om Tomtemys i Långvind. FB-sidan startade så sent som 26 oktober i år.

Från början hette arrangemanget Tomtesmyg, efter ett liknande arrangemang i Gästrikland, Tomtesmyg på Gammelgården. I Långvind bytte arrangemanget senare namn till Tomtemys.

Långvind.com har skrivit om Tomtemys allt sedan det hela startade 2010 som Tomtesmyg: Tomtemys femårsjubilerar (13 november 2014), Dundersuccé för Tomtemys (9 december 2013), Åter dags för Tomtemys (6 december 2013),  Sara Årets Enångrare (23 juni 2013), Tomtemys jättesuccé (9 december 2012), Tomtemys i Långvind (6 december 2012), Tomtesmyg tillbaka (27 oktober 2011), Tomten smyger igen (11 december 2010), Dundersuccé för Tomtesmyg (4 december 2010) och Tomten smyger i Långvind (15 november 2010).

Jörgen Bengtson